ANNONS

Minskat intresse för Eko

Produktionen från den svenska ekologiska djurhållningen minskade överlag mellan 2022 och 2023. Detta är en utveckling som pågått några år och generellt var nergången kraftigare än vad som tidigare varit fallet. Utvecklingen mellan 2022 och 2023 följer av det minskade antalet djur inom den ekologiska djurhållningen.

Slakten av ekologiska nötkreatur minskade för fjärde året i rad
Jämfört med 2022 minskade slakten av ekologiskt hållna nötkreatur med 8 procent under 2023. Det är fjärde året i rad som slakten minskar och sedan toppåret 2019 har slakten minskat med 16 procent. Slakten av ekologiska nötkreatur stod för knappt 14 procent av den totala slakten av nötkreatur i Sverige 2023.

Slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade med 12 procent 2023. Det är femte året i rad som slakten minskar och sedan toppåret 2018 har slakten minskat med 37 procent. Under 2023 stod slakten av ekologiska får och lamm för 16 procent av den totala slakten av får och lamm i Sverige.

Produktionen av ekologiska grisar och slaktkycklingar är liten i förhållande till den totala produktionen i Sverige, 2 respektive 0,6 procent. I båda fallen minskade slakten av ekologiskt hållna djur under 2023.

Invägningen av ekologisk mjölk minskade med 21 procent 2023

Invägningen av ekologisk mjölk uppgick till drygt 361 000 ton 2023, en minskning med 21 procent jämfört med 2022. Sedan 2021 har invägningen av ekologisk mjölk minska med totalt 25 procent. För den ekologiska mjölken tar vi fram statistik varje månad och har därför redan nu uppgifter för perioden januari till april 2024. Under denna period var invägningen 22 procent lägre än under samma period 2023.

Produktionen av ekologiska mejeriprodukter minskade dock inte i samma takt som invägningen 2023. Tillverkningen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade med 4 respektive 7 procent jämfört med 2022. Den ekologiska konsumtionsmjölken och syrade produkter stod 2023 för 16 respektive 10 procent av den totala produktionen av dessa varor i Sverige.

Invägningen av ekologiska ägg minskade med 11 procent 2023 jämfört med 2022. Andelen ekologiska ägg, av den totala produktionen av ägg, ökade dock något och var 14 procent. Detta förklaras av att invägningen av konventionellt producerade ägg minskade relativt sett mer än den ekologiska.

Relaterade artiklar