Minsta spannmålslagren på 16 år
Trots stora prisfall på spannmål i förra veckan är det fortsatt mycket som talar för att priserna kan vända uppåt igen. Ett argument av det är att lagernivån ser ut att hamna på den minsta under de senaste 16 åren efter årets skörd.
Torka och krig är det som påverkar den globala spannmålstillgången mest just nu. Normalt faller spannmålspriset i skörd och under hösten för att stiga under vintern och våren. Det beror på lagertillgången i och efter skörd. Fulla lager ger lågt pris och när det blir gott om plats i lagren stiger priset. Denna cykel är det som marknaden alltid har med sig. Men nu ställer kriget i Ukraina hela tiden till det för analytiker och priserna kan röra sig tvärt emot. Vi har haft några veckor med prisuppgång trotsa att skörden pågår för fullt på norra halvklotet men i förra veckan bar det iväg neråt igen. Det tyder på en orolig marknad som inte riktigt vet vad som är rätt eller fel vad gäller spannmålspriset.
Krigets utveckling och hur Ukraina och Ryssland kommer att exportera framöver kommer sannolikt vara avgörande för prisnivån. Priset kan således röra sig tvärt emot det normala, det vill säga stiga nu i sommar och höst men falla i vinter och vår om det plötsligt skulle börja exporteras mer spannmål från Ukraina och Ryssland då. Samtidigt kommer världskonjunkturen att påverka. Lagren är de minsta på 16 år och ökar konsumtionen framöver får det också till följd att spannmålspriserna stiger.