Mjölkpriset slår rekord
För åttonde månaden i rad höjer Arla priset på mjölk till sina producenter. Ersättningen ökar i december med 11,4 öre per kg för konventionell mjölk och 22,8 öre per kg för ekologisk. Den konventionella mjölken betalas nu med 6:18 kronor per kg, det största priset någonsin.
Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 618,1 öre per kg och 707,5 öre per kg för ekologisk.
Priset nu i december slår därmed det förra prisrekordet som var gällande i december år 2022 och i dag är dessutom kostnaderna för att producera mjölk betydligt mindre än i december år 2022, då både energi och foder var dyrare.
– Svenska mjölkgårdar har haft liten lönsamhet i många år. Just nu är läget bättre än på länge. Men problemen med konkurrenskraften, kaptialtillgången, krånglet och kompetensförsörjningen kvarstår, menar Arlas Sverige-chef Cecilia Kocken.
På Arla anser man att det är viktigt och bra att mjölkpriset fortsätter uppåt. Om Sverige ska klara av att bygga upp sin livsmedelsberedskap och samtidigt accelerera klimatomställningen i lantbruket behövs framtidstro bland landets bönder, säger hon. Men det krävs också tydliga styrsignaler och konkreta åtgärder från politiken. Här har vi stora föväntningar på regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi, som tyvärr verkar ha hamnat i långbänk.
Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna är stabila.
Försäljningen till dagligvaruhandeln växer, men i lägre takt än tidigare.
Industrimarknaderna håller på att stabilisera sig.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: Mjölkproduktionen i EU och Storbritannien var något högre än väntat i augusti, men det blev ändå en komponentjusterad minskning med 0,9 procent, jämfört med samma månad förra året. Blåtunga påverkade produktionen negativt i Tyskland, Belgien och Frankrike.
I USA ökade invägningen i september med 0,1 procent. Tack vare starka fett- och proteinhalter steg dock den komponentjusterade produktionen med 1,6 procent. Den underliggande trenden pekar på tillväxt, men det väntas en tillfällig tillbakagång under hösten på grund av fågelinfluensan i Kalifornien. På Nya Zeeland bidrog goda väderförhållanden till en produktionsökning på 5,2 procent.
Ost: Ostpriserna har stabiliserats i takt med att priserna på smör och skummjölkspulver blivit mindre volatila, även om det finns vissa positiva rörelser inför jul.
Mjölkpulver: Priserna har stigit globalt de senaste veckorna på grund av höga terminspriser, begränsade lager och stark efterfrågan inför Ramadan och det kinesiska nyåret.
Smör: Efterfrågan på smör och grädde är fortsatt stark resten av året.
Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.