Mjölkpriset stiger igen – Nu är det växelkursen som påverkar mjölkpriset
Efter åtta höjningar på raken lämnar Arla mjölkpriset till mjölkproducenterna oförändrat i januari, både för konventionell och ekologisk mjölk. Arlas svenska mjölkproducenter får dock några öres prishöjning tack vare en valuteffekt. Priset för konventionell mjölk är nu på rekordnivån 6:22 kronor per kg.
Mjölkpriset till Arlas mjölkproducenter ligger kvar på samma nivåer efter årsskiftet, men den kvartalsvisa valutajusteringen gör att svenska producenter får cirka fyra öre mer per kg mjölk. Det innebär att det så kallade a contopriset i januari blir 622,0 öre per kg för konventionell mjölk och 711,3 öre per kg för ekologisk.
– Jag är glad över att vi lyckas behålla ett högt mjökpris till våra ägare. Det behövs för att de ska kunna fortsätta utveckla sina gårdar och göra de viktiga investeringar som krävs för att stärka svenskt lantbruk och skapa en ännu mer hållbar mjölkproduktion. Genom att välja bondeägt i butiken kan du också bidra till att bönderna får bättre betalt och hjälpa till att framtidssäkra svensk mat, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.
Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna ökar något.
Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att öka, men i en lägre takt.
Industrimarknaderna mattas av efter en säsongsrelaterad ökning inför jul medan dagligvarumarknaderna är stabila.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: Den komponentjusterade produktionen i EU och Storbritannien ökade med 1,2 procent på årsbasis. Ökad mjölkinvägning i Frankrike, Storbritannien och Polen kompenserade för minskningar i Tyskland och Nederländerna. I USA ökade produktionen med 0,2 procent och på Nya Zeeland med 2,8 procent jämfört med förra året.
Mjölkpulver: Medan priserna på helmjölkspulver har ökat ytterligare på den globala marknaden, har skummjölkspulver minskat de senaste veckorna.
Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 000 mjölkproducenter, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har lantbrukarna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.