ANNONS

Möjligt föda upp galtar till slakt

Snellmans Köttförädling och Hankkija har tillsammans undersökt utfodringslösningar för att minska risken för lukt i köttet vid uppfödning av galtgrisar. Förekomsten av skatol, som förorsakar galtlukt, kan minskas betydligt med hjälp av en utfodring som optimerats för galtgrisarnas slutuppfödning. Det rapporterar Landsbygdens Folk som intervjuat företrädare för Snellmans Köttförädling och Hankkija och som berättar följande i artikeln:
– En utfodring som planerats specifikt för galtgrisarnas slutuppfödning halverade halten skatol i späcket jämfört med kontrollutfodringen, berättar Kirsi Partanen, utvecklingschef för Snellmans dotterbolag Figen.

Härvid minskade andelen svinkroppar som översteg skatolhaltens gränsvärde på 0,2 µg/g märkbart, från 14 till 3 procent. Utfodringens inverkan på halten androstenon var liten, den kan däremot påverkas genom djuraveln.

Vid Figens teststation i Längelmäki har galtar uppfötts redan i 15 år tid inom ramen för Figens avelsprogram för finländska svinraser. Detta har gett mycket värdefull information om uppfödningen av galtgrisar, deras beteende, näringsbehov och utfodring samt köttkvalitet. Tillsammans med Hankkijas urval av foderråvaror och kännedom om deras näringsvärden skapades härigenom en god grund för projektet att lyckas.

– Låg proteinhalt hos fodret och fermenterbara kolhydrater som energikälla till tarmbakterierna minskar uppkomsten av skatol i tjocktarmen. Fiber förkortar dessutom fodrets uppehållstid i tjocktarmen och minskar således uppsugningen av skatol, berättar produktutvecklingschef Satu Valkama från Hankkija om utfodringens inverkan på uppkomsten av galtlukt.

Resultaten från Snellmans och Hankkijas gemensamma utfodringsförsök är lovande och uppmuntrar till att fortsätta utvecklingen av utfodring för uppfödning av galtgrisar.

– Vår målsättning är att utveckla en i huvudsak på inhemska foderråvaror baserad sojafri utfodring, som säkrar galtarnas goda tillväxt, köttighet och köttkvalitet, och dessutom lämpar sig naturligt även för spannmål-koncentratutfodring, berättar Kirsi Partanen.

Resultaten från undersökningen presenterades för producenterna på Snellmans svinseminarium i Seinäjoki.

Relaterade artiklar