När köttbranschen själv får välja
Stiftelsen Lantbruksforskning har reviderat sitt köttforskningsprogram till höstens utlysning. På grisfronten finns spädgrisöverlevnad, hemmaproducerade foderråvaror och smarta byggnader som efterfrågade forskningsområden. Även nöt och lamm ingår i programmet som fastställs av branschens egna representanter tillsammans med forskare.
I Stiftelsen Lantbruksforskning reviderade köttforskningsprogram ingår både gris, nöt och lamm.
– Syftet med forskningsprogrammet är att öka den svenska köttproduktionens hållbarhet utifrån ekologisk, ekonomisk och social synvinkel, säger Nilla Nilsdotter-Linde, forskningssekreterare på stiftelsen.
För griskött lyfter forskningsprogrammet bland annat spädgrisöverlevnad och suggans livstidsproduktion som viktiga områden där ny kunskap behövs. Problematiken kring antibiotikaresistens kvarstår och behöver studeras ytterligare liksom infektionssjukdomarnas och miljöns betydelse för djurens hälsa. Det behövs också mer kunskap kring hemmaproducerade foderråvaror, foder och strö med stora krav på hygien, lagringsförhållanden och hantering.
För nöt- och lammkött finns det behov av forskning som vidareutvecklar avelsutvärderingen utifrån kontrolldatabaser och med hjälp av genomisk information. Korsningsavel är ett aktuellt område. Vidare behöver metoder utvecklas för att identifiera individer inom en ras som bär på önskade egenskaper för mörhet och marmorering. Ytterligare områden där ny kunskap efterfrågas är optimala uppfödningsmodeller och inhemska fodermedel som alternativ till importerat sojamjöl och palmolja.
Programmet poängterar köttbranschens övergripande behov av ekonomiska analyser, helhetssyn och marknadsfokus.
Forskningsprogrammet har fastslagits av representanter från näringen tillsammans med forskare. Utgångspunkten är näringens och samhällets behov av ny kunskap.