ANNONS

Nästa vecka kan elpriset bli rekordhögt

Efter några veckor med lite lägre elpriser på ett genomsnitt mellan 40 och 60 öre per kWh, får vi räkna med kraftigt stigande priser under kommande vecka, enligt elbolaget Bixias prisprognos.
De senaste veckorna har dominerats av lågtryck och relativt milt väder för årstiden, men nästa vecka kommer vädret slå om till mer högtrycksbetonat vilket gör att elpriset återigen kommer stiga kraftigt, framför allt i södra Sverige.

– Priset på den nordiska elbörsen Nordpool har varit nedåtgående under oktober från toppnoteringarna i september, men börjat stiga igen under november. Även om det är svårt att prognostisera priset just nu så kommer det med stor sannolikhet bli mycket dyrt i nästa vecka, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

1,50 kronor per kWh
Orsaken till att priset kommer att stiga nästa vecka är i första hand vädret. Med högtrycket och minusgrader kommer efterfrågan på el att öka samtidigt som det blåser mindre vilket gör att vindkraftsproduktionen avtar.

– Dessutom har vi sett en förnyad uppgång i bränslepriserna, främst i gaspriset och utsläppsrätterna vilket framför allt påverkar elpriserna i södra delarna av landet via sammankopplingen mot kontinenten. Hur högt priset kommer att bli är svårt att säga men det kan bli en ny högstanotering i systempriset där veckomedlet för första gången kan nå tresiffrigt eller 1 krona per kWh. I elområde 4 (Malmö) kan vi få ett snittpris nästa vecka på omkring 1,50 kr per kWh, säger Johan Sigvardsson.

Priset varierar fortfarande stort mellan de fyra elområdena i landet. Den senaste månaden har elområde 1 (Luleå) haft ett medelpris på 18 öre per kWh, medan medelpriset i elområde 4 har legat på cirka 84 öre.

– Den här differensen mellan elområdena kommer att bestå långt in på nästa år. Svenska Kraftnät har meddelat att överföringsbegränsningarna sannolikt kvarstår under hela 2022. Det är främst begränsningar till och från elområde 3 (Stockholm) både inom Sverige och mot Finland och Norge som är nödvändiga till följd av att elen har hittat nya vägar i ett mer öst-västligt flöde som stamnätet inte är byggt för, avslutar Johan Sigvardsson.

Relaterade artiklar