ANNONS

Nötköttsproduktionen minskar i EU

Nötköttsproduktionen i EU förväntas minska både under år 2024 och år 2025, trots att priserna för nötkött förblir höga. Orsakerna till minskningen är stora kostnader, utbredning av virussjukdomar som blåtunga och EHD, samt ett minskat intresse bland lantbrukarna.

EU-kommissionen ser att tillgången av kött är mindre än efterfrågan vilket fortsätter att hålla priserna stabila, men räntekostnader, arbetskraftsbrist och nya EU-regler försvårar situationen för lantbrukarna.

Särskilt i västra Europa, där EU-stödsystem bygger på arealstorlek, är det svårare för nötköttsproducenter. I motsats står östra Europa, där stöd direkt till mindre djurproducenter ökat produktionen, särskilt i Polen där efterfrågan växer både inom EU och exportmarknader. Här omstruktureras mjölksektorn medan även intresset för lokala köttraser växer. Totalt sett förväntas minskad nötköttsproduktion under år 2025 på grund av fortsatt djurbrist och produktionsneddragningar i västra Europa, vilket pekar mot en strukturell förändring inom EU:s
nötköttssektor.

Relaterade artiklar