ANNONS

Ny generalagent för Caterpillar

Den tyska Zeppelin-koncernen med verksamhet i 38 länder utökar sitt samarbete med Caterpillar. Affären som godkänts av europeiska tillsynsmyndigheter innebär att Zeppelin från och med 31 december 2019 bland annat tar över all distribution, försäljning och service av Caterpillars bygg- och anläggningsmaskiner inklusive utrustning samt alla medarbetare i Sverige, Danmark och Grönland efter holländska Pon Group.

Portföljen som Zeppelin-koncernen tar hand om omfattar dessutom Caterpillars motorer, generatorer och drivlinor samt hela uthyrningsverksamheten av entreprenadmaskiner liksom distribution och service av Caterpillars gruvmaskiner.

Långsiktig tillväxt och bred satsning

Zeppelin har en solid, långsiktig tillväxtstrategi och ser en stor potential i norra Europa. Koncernens mål är att marknadsandelarna ska öka i regionen och antalet Caterpillar-maskiner ständigt bli ännu fler tack vare ett systematiskt och målinriktat arbete.

Även eftermarknadsarbetet kommer att förstärkas genom att reservdels- och serviceverksamheten utvecklas med ett ledande servicekoncept.

Ett annat fokusområde för Zeppelin är utbyggnaden av en effektiv uthyrningsorganisation och marknadsföring av verksamheten med begagnade maskiner.

Ser fortsatta framgångar i norra Europa

– Vi ser fram emot att fortsätta Zeppelin-koncernens framgångshistoria tillsammans med våra nya nordeuropeiska kollegor och vår mångåriga partner Caterpillar. Nu kommer vi att kunna erbjuda skräddarsydda lösningar även för våra kunder i norra Europa, kommenterar Peter Gerstmann, styrelseordförande för Zeppelin GmbH.

– Zeppelins framgångar bygger på medarbetarnas motivation och engagemang. Dessa faktorer har gjort Zeppelin-koncernen till Caterpillars största och mest framgångsrika distributions- och servicepartner globalt sett, säger Andreas Brand, ordförande i Zeppelin GmbH:s företagsledning.

Ny organisation i norra Europa

Avtalet innebär att alla tillgångar som krävs för affärsverksamheten överförs från den holländska koncernen Pon till Zeppelin. De befintliga anställningsavtalen för de cirka 800 Pon-medarbetarna har också övertagits av Zeppelin. I Sverige omfattas cirka 440 medarbetare på 14 platser i landet.

Som en del av expansionen omorganiserar Zeppelin-koncernen sina strategiska affärsenheter. Bygg- och gruvutrustningsverksamheten hanteras i norra Europa i en ny och egen strategisk affärsenhet som har fått namnet Byggmaskiner Norden (Baumaschinen Nordics).

Volker Poßögel, tidigare chef för den strategiska affärsenheten Zeppelin Power Systems, kommer att ansvara för att hantera den nya affärsenheten och driva de nya koncernföretagen i Sverige och Danmark.

Även SITECH integreras

Förutom distributions- och servicesamarbetet med Caterpillar integrerar Zeppelin även SITECH-företagen i Sverige och Danmark. Dessa företag är specialiserade på försäljning och service av produkter från den amerikanska teknikkoncernen Trimble.

Trimble är världens ledande tillverkare av maskinstyrningssystem, system för GPS-positionering, och hantering av maskinflottor. Företaget tillhandahåller även maskin- och programvara för byggplanering och styrning av integrerade byggprocesser.

Premiummotorer från MaK

Vidare kommer Baltic Marine Contractors (BMC) som har sitt säte i estländska Tallinn att flytta över från Pon till Zeppelin. Inom BMC har distributions- och serviceverksamheterna samlats för märket MaK som levererar båtmotorer i premiumklassen och stora gasmotorer för kraftproduktion.

Zeppelin kommer att ansvara för distribution och service av dessa motorer i Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen samt på Grönland och Färöarna.

Caterpillar och Zeppelin har samarbetat i 66 år

Det amerikanska företaget Caterpillar Inc. är världens ledande tillverkare av entreprenad- och anläggningsmaskiner, gruvmaskiner, diesel- och naturgasmotorer, industrigasturbiner och dieselelektriska lok. Caterpillar säljer sina produkter i olika länder och regioner via fristående distributions- och servicepartners.

Zeppelin har varit aktivt inom försäljning och service av Caterpillars bygg- och gruvutrustning samt Cat- och MaK-motorer sedan 1954. Under åren har koncernen ständigt utvidgat sitt distributions- och serviceområde samt sin portfölj av produkter och tjänster.

I dag arbetar Zeppelin inte bara i Tyskland, Österrike, Tjeckien och Slovakien utan även i stora delar av Ryssland, i Ukraina, i Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Armenien och Vitryssland.

Relaterade artiklar