Ny lantbruksstatistik på G
Under sommaren 2020 kommer alla jordbruk i Sverige få en enkät från Jordbruksverket med frågor om strukturen på just deras jordbruk. Det handlar om arealer, djur, utbildning mm. Alla jordbrukare i landet, ungefär 60 000, får besvara undersökningen som kommer med posten runt månadsskiftet maj/juni. Undersökningen går även att fylla i digitalt.
Strukturundersökningen genomförs var tredje år inom EU och vart tionde år i övriga världen utifrån en överenskommelse i FN:s organ för jordbruksfrågor, FAO. Behovet av statistiskt underlag inom jordbruksområdet är stort. Ur ett internationellt perspektiv handlar det om världens livsmedelsförsörjning, ur ett EU-perspektiv handlar det dessutom om att ha underlag för att bedöma den jordbrukspolitik som förs och ur ett nationellt perspektiv handlar det om hur jordbruket förändras, jordbrukets roll för landsbygden och sysselsättningen.
Viktigt att underlätta för jordbrukaren
– Vi har så långt det är möjligt hämtat den information som behövs från andra källor än via enkäten. Totalt ska 300 frågeställningar besvaras. Ett 60-tal frågor är inte aktuella för Sverige då de handlar om grödor och djurslag som inte finns, exempelvis tobak och apelsiner, eller förekommer i begränsad omfattning. 100 variabler hämtar vi från administrativa system som grödarealer från SAM-ansökan och antal nötkreatur från CDB-registret, berättar Anders Grönvall som är statistiker och samordnare för strukturundersökningen.
Vi har också skapat modeller för ett stort antal variabler där vi tror att kvaliteten på resultaten blir tillräckligt bra utan att vi behöver fråga jordbrukaren. 25 procent, ca 75 frågor, behöver vi ha svar på via enkäten. Har man inga djur blir det än färre uppgifter att fylla i.
Resultaten är värdefulla
Underlaget är viktigt för att visa hur jordbruket utvecklas i olika driftsinriktningar och olika regioner. Resultaten kommer att publiceras nationellt på Jordbruksverkets webbplats och bli en del av Sveriges Officiella Statistik inom jordbruksområdet. Samtliga EU-länders statistik publiceras i Eurostats databas och slutligen även redovisas siffrorna globalt via FAO.
Vad finns det för värde för jordbrukaren?
För jordbrukaren som bidrar med uppgifter om sin verksamhet betyder resultaten mycket i förlängningen då de ligger till grund för politiska beslut och prioriteringar, uppdaterade register med mera.
Coronakrisen gör behovet av statistik tydligt
Med anledning av Corona-pandemin jobbar vi på olika sätt med att anpassa förutsättningarna utifrån olika scenarion. Efterfrågan på den typ av underlag som strukturundersökningen ger har dock ökat och blir allt viktigare. Frågor om Sveriges förutsättningar i krissituationer har blivit akuta i den situation som nu råder.