Ny teknik i betodlingen
Nu rustar den svenska sockerbetsodlingen för framtiden och ska med större skördar och ny maskinteknik tackla de kommande allt hårdare kraven på odlare och industri.
I dag driver Nordic Sugar projektet 20-20-20, vilket innebär att 20 procent av odlarna ska skörda 20 ton socker per hektar senast år 2020.
– Det kan tyckas omöjligt, men med tanke på att skörden ökat med 40 procent från 2001 till 2009 är det sannolikt att det fungerar, säger Ola Cristiansson på Nordic Sugar.
Han berättar att projektet 4T, Tillväxt Till Tio Ton, på nittiotalet möttes av samma skepsis men att man innan uppsatt år hade en medelskörd på över 10 ton socker per hektar.
Några av framtidens utmaningar för sockerbetorna är ogräsbekämpningen eftersom en del viktiga preparat kommer att fasas ut mellan 2012 och 2014. Det man hoppas på är mer mekanisk bekämpning och smartare maskiner som kan utföra kemisk behandling med stor precision.
Just nu arbetar företaget Agricon med ett projekt med en växtskyddsspruta som med kameror registrerar ogräs och via en dator behandlar informationen och styr sprutans munstrycke så att dessa bara sprutar just på ogräsplantan. Med denna teknik kan man minska kemikalieanvändningen med 95 procent jämfört med konventionell teknik.
Ett annat sätt är att med nya munstycken och autostyrning med GPS och RTK endast spruta rakt över betraden och radrensa mekaniskt emellan.
– I dag radrensas 30 000 av totalt 40 000 hektar sockerbetor, säger Mats Kilany på Nordic Sugar.
Han berättar att det gäller att man kör vid rätt tillfälle och måste planera mekanisk ogräsbekämpning i förväg.
– Det är inget man kan ta till när det går dåligt.
I dag finns det radrensare med kameror och teknik där man kan köra då sockerbetorna är små och med autostyrning på både traktor och maskin kan man köra upp till 5 hektar per timme till en kostnad på endast 360 kronor hektaret.
– Det är mindre än vad många kemiska behandlingar kostar.
En annan teknik som kommer är såmaskiner som kan placera fröna med GPS-teknik i längdled. Då får man raka rader i båda riktningarna och kan köra med radrensare även på tvären.
Om dessa nya maskiner kommer vi att skriva mer i NilehnTeknik nummer 1-2012, prenumerera genom att klicka här.