Nytt centrum sätter de gröna näringarna på kartan – nu öppnas det Gröna näringslivets hus
Nu skapas ”Det gröna näringslivets hus” – en helt ny mötesplats för alla företag och organisationer som vill se en hållbar framtid och skapa tillväxt inom det gröna näringslivet.
– Med Gröna näringslivets hus skapar vi ett efterlängtat centrum för hela den gröna näringen som är så viktig för Sveriges framtid, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, Lantbrukarnas Riksförbundsorganisation.
Idén till mötesplatsen Gröna näringslivets hus föddes för snart tre år sedan, och efter att LRF säkrat ett kontrakt med Lantmännen om fastigheten i Stadshagen satte projekteringen igång.
Coronakrisen har ytterligare satt fokus på hur viktigt det är med en stabil inhemsk livsmedelsproduktion och för övergången till ett fossilfritt samhälle. Nu står det gröna huset redo att tas i bruk, med tre våningar vikta för möten- och konferens, där de största mötesrummen på översta våningen rymmer 120 sittande gäster. LRF-ägda Bygruppen driver husets restaurang där fokus ligger på svenska råvaror i säsong, och på de fyra kontorsplanen sitter LRF-medarbetare sida vid sida med andra företag inom det gröna näringslivet.
– Det här är en hubb för jordbruk, skogsbruk, trädgård och landsbygdens miljö – mitt i innerstan i Stockholm. Alla med intresse för den gröna sfären är välkomna hit, huset är en knytpunkt för alla som vill bidra med lösningar för framtidens gröna näringsliv, säger Erik Pihlo, CFO och LRFs ansvarig beställare av huset.
Gröna näringslivets hus har kvar sin fasad från 1950-talet, men inuti har lokalerna totalrenoverats och topputrustats när det gäller teknik och mötesmöjligheter. Miljövänliga och svenska material har valts så långt det är möjligt, och nära 70 procent av möblerna är återbrukade.
– Vi har tänkt långsiktigt, miljövänligt och resurseffektivt genom hela processen. Resultatet är precis det vi drömde om för tre år sedan: en kombination av en modern och funktionell arbetsplats och en välkomnande, kreativ samlingsplats för alla som vill bidra med lösningar för framtiden, säger Erik Pihlo.
På grund av corona-pandemin dröjer inflyttningen i huset, men förutom koncernens dotterbolag LRF Media, LRF Samköp, Macklean och Sigill kvalitetssystem är Norrmejerier, PEFC, Svensk märkning, Skira och Svensk fågel några av de som tecknat hyresavtal i Gröna näringslivets hus.
– Allt fler pratar om det gröna näringslivets samhällsnyttiga funktion, nu har vi ett hus som sätter både agendan och hela det gröna näringslivet på kartan, säger Erik Pihlo.