ANNONS

Nytt projekt ska bana väg för att biogasanläggningar kan leverera bättre gödningsprodukter till lantbrukare

När en lantbrukare levererar sin husdjursgödsel till en biogasanläggning har det en positiv inverkan på klimatet genom minskade metanemissioner på gården. För att säkerställa en fortsatt stark cirkulär ekonomi, där avfall och restprodukter både ger energi och gödsel, finns det dock utmaningar som måste lösas. Lantbrukare upplever alltmer problem med kvaliteten på den avgasade gödseln när den kommer tillbaka från biogasanläggningen.

Därför lanserar SEGES Innovation ett ambitiöst innovationsprojekt tillsammans med sex centrala aktörer inom biogasområdet.

Spridningen av biogas spelar en viktig roll i omställningen till grönt både inom energi- och jordbruksproduktion. Men nu har det uppstått ett hinder för stödet och spridningen av biogas; Råvarubasen för biogasen börjar förändras. Biogasanläggningarna har redan utnyttjat en stor del av avfallsprodukterna till biogas, och den outnyttjade resursen som kan möjliggöra fortsatt tillväxt kommer från växtmaterial och mer fast gödsel.

– Den framtida utbyggnaden av biogasindustrin förväntas baseras på halm och andra svåråtervinningsbara biomasser, och om vi inte utvecklar och demonstrerar nya metoder för produktion och användning av gödsel från biogasanläggningar kommer vi inte att få maximal nytta av miljö- och klimatpåverkan av biogas. Därför har vi samlat hela värdekedjan från biogasanläggning till åkermark i GIGA-projektet, som ska leverera de nödvändiga lösningarna för att säkerställa att biogasanläggningarna i framtiden levererar både klimat-, miljö- och gödningsvinster inom jordbruket, påpekar Lars Villadsgaard, chefkonsult, avdelningschef för området Biogas & Bioraffinering på SEGES Innovation.

GIGA-projektet genomförs i samarbete med Nature Energy, Stiesdal SkyClean, Agri Energy Vrå, Højgaard, Samson och Aarhus Universitet. De involverade bidrar både med egna medel och med stöd från Jordbruksstyrelsens GUDP-medel för att förverkliga energiprojektet, som har fått namnet GIGA. Totalt investeras 20 miljoner danska kronor och en målinriktad insats under perioden 2024-2027.

Tillsammans kommer projektpartnerna i GIGA både att utveckla och demonstrera tekniska lösningar som ska maximera klimat-, miljö- och ekonomiska vinster inom jordbruket genom användning av husdjursgödsel – inklusive genom avgaser av husdjursgödsel och genom gödsling med avgassad biomassa. Insatsen är bland annat en förutsättning för att öka biogasproduktionen, hålla gödningskvaliteten på en hög nivå och hålla ammoniakavgasningen på en acceptabel nivå.

En stärkt värdekedja för grön gas har stor klimatpotential Danmark har cirka 80 biogasanläggningar idag, och sett ur ett internationellt perspektiv är vi ledande inom biogasproduktion. Det finns fortfarande ett outnyttjat potential att producera mer biogas med husdjursgödsel i Danmark. Idag avgases ungefär en tredjedel av den danska husdjursgödseln, och år 2030 är ambitionen att upp till två tredjedelar ska avgasas. Resultaten från GIGA-projektet ska leda till att Danmark kan uppnå bättre miljö- och klimatpåverkan av biogasproduktionen.

Projektet GIGA har just startat och avslutas år 2027.

Relaterade artiklar