ANNONS

Nytt verktyg hjälper lantbrukare ställa om till grön och lönsam energi

Forskare vid Linnéuniversitetet har tillsammans med småländska lantbrukare tagit fram ett digitalt verktyg som visar vägen till hållbar och lönsam energiproduktion på gården.

Med en pedagogisk guide och tillhörande kalkylator kan lantbrukare nu enkelt räkna på affärsmodeller och se hur exempelvis solenergi, biogas och vindkraft kan bli en ny del av verksamheten.
Klimatförändringar, osäker eltillgång och kraft till självförsörjning är tre starka skäl till lantbrukens behov av att ställa om till en mer cirkulär affärsmodell. Med solceller, biogas eller andra gårdsbaserade lösningar går det att både stärka verksamheten och bidra till en grön omställning.
– Det handlar också om möjligheten till självförsörjning gällande mat. Få saker är så i centrum som att vi har mat på bordet i Sverige, så det kopplar också till krisberedskap och matsäkerhet, säger Ulrika Welander, professor i bioteknik, som forskar om biogas.
Varje lantbruk kan mata in sina unika förutsättningar för gården och beräkna möjligheter för olika typer av energiproduktion.
– Vi har hela tiden utgått från lantbrukens problem och förutsättningar genom en nära dialog. Vi har haft workshops, besökt gårdar och tagit fram prototyper som lantbrukarna kommit med input på. Det har varit ett lärande för båda parter, säger Joacim Rosenlund, docent i miljövetenskap, som fokuserat på entreprenörskapet och den cirkulära affärsmodellen.
Målet med verktyget är att inspirera och hjälpa lantbrukare att framtidssäkra sin energiproduktion, men verktyget kan också användas av de som stödjer lantbrukare i sådana frågor. Banker, myndigheter och rådgivande organisationer har också nytta av verktygets beräkningar.
Lantbruk med djuruppfödning har dessutom ett lagkrav på sig att ha en extra energikälla. Kunskapen i projektet och verktyget för cirkulär affärsmodellering kommer spridas för att nå flera lantbruk i Sverige. Forskarna är öppna för att hålla workshop om verktyget i höst, om intresse finns. Lantbruksnytt gör i veckan en intervju i ämnet och det inslaget ser ni inom kort i Lantbruksnytt webb TV.

Faktaruta
Projektet finansieras från Kampradstiftelsen.
Verktyget finns i sin helhet på Lnu.se, där hittar du också en film som förklarar verktygets olika delar. Det finns också en längre nyhet på Lnu.se om detta.

Relaterade artiklar