ANNONS

Öka lönsamheten genom att utnyttja den ekologiska kalvens potential under första halvåret

Gård & djurhälsan har studerat framgångsfaktorer på fem mjölkgårdar med olika typer av kalvuppfödning. Resultaten visar på god uppfödning av både kvig- och tjurkalvar.

En framgångsrik kalvuppfödning bidrar till goda möjligheter att nå en lönsam mjölk- och köttproduktion. Under kalvens första halvår kan många moment påverka djurhälsan och tillväxten och därmed även lönsamheten i produktionen. För kalvar i ekologisk produktion finns utöver de grundläggande svenska djurskyddsbestämmelserna dessutom ytterligare riktlinjer att ta hänsyn till.

Utfallet från projektet åskådliggör vikten av att ha en utarbetad strategi i kalvuppfödningen för en god tillväxt och inte göra för många förändringar för kalven vid samma tillfälle. Resultaten visar att stora utmaningar finns främst i tiden runt avvänjningen och att det är viktigt att kalven är väl förberedd för att vänjas av från mjölken för att upprätthålla god tillväxt också efter avvänjning. Nyckelfaktorer i detta projekt har visats vara god tillväxt och gott hälsoläge från start i kombination med att kalvarna äter både kraftfoder och grovfoder vid tiden för avvänjning. Potential finns för ökad lönsamhet, både i kalvproduktionen och genomgående inom mjölk- och köttproduktionen, genom att ta vara på den unga kalvens goda tillväxtförmåga.

Projektet genomfördes under 2022–2023 och finansierades med hjälp av medel från Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.

Relaterade artiklar