Öka lönsamheten genom att utnyttja den ekologiska kalvens potential under första halvåret
Gård & djurhälsan har studerat framgångsfaktorer på fem mjölkgårdar med olika typer av kalvuppfödning. Resultaten visar på god uppfödning av både kvig- och tjurkalvar.
En framgångsrik kalvuppfödning bidrar till goda möjligheter att nå en lönsam mjölk- och köttproduktion. Under kalvens första halvår kan många moment påverka djurhälsan och tillväxten och därmed även lönsamheten i produktionen. För kalvar i ekologisk produktion finns utöver de grundläggande svenska djurskyddsbestämmelserna dessutom ytterligare riktlinjer att ta hänsyn till.
Utfallet från projektet åskådliggör vikten av att ha en utarbetad strategi i kalvuppfödningen för en god tillväxt och inte göra för många förändringar för kalven vid samma tillfälle. Resultaten visar att stora utmaningar finns främst i tiden runt avvänjningen och att det är viktigt att kalven är väl förberedd för att vänjas av från mjölken för att upprätthålla god tillväxt också efter avvänjning. Nyckelfaktorer i detta projekt har visats vara god tillväxt och gott hälsoläge från start i kombination med att kalvarna äter både kraftfoder och grovfoder vid tiden för avvänjning. Potential finns för ökad lönsamhet, både i kalvproduktionen och genomgående inom mjölk- och köttproduktionen, genom att ta vara på den unga kalvens goda tillväxtförmåga.
Projektet genomfördes under 2022–2023 och finansierades med hjälp av medel från Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.