ANNONS

Ökad produktivitet med fullfoder

Fullfoder säkrar att alla kor får rätt foder eftersom tekniken säkerställer att korna inte själva kan välja vilken komponent de ska äta mest av.

Uppfattningen kommer från Erwin Albert Ruff som har lång erfarenhet när det gäller foderberedning och utfodring av kor i Tyskland och i Sverige.
– Vetenskapliga undersökningar i hela världen säkerställer uppfattningen att produktiviteten i en mjölkbesättning ökar när man använder en fullfoderblandning, säger han.
Erwin Albert Ruff berättar att man ska ta hjälp av oberoende rådgivare för att erhålla rätt recept så att varje ko får i sig exakt rätt blandning när hon äter. Eftersom allt foder serveras i en homogen blandning kan inte kor av högre rang välja det hon helst vill äta till nackdel för de kor med lägre rang. Alla kor får exakt rätt komponenter och det är även en fördel att få kraftfoder och grovfoder samtidigt eftersom det är bättre för funktionen i våmmen.
– Djur med obegränsad tillgång till fullfoder konsumerar mer foder per dag vilket ger större avkastning, mindre risk för sjukdomar och förbättrad fruktbarhet.
Erwin Albert Ruff utesluter dock inte att det finns fördelar med att ge en viss mängd kraftfoder separat och det är för att styra korna till en mjölkningsrobot.
När det gäller tekniken för utfodring med fullfoder är det viktigt att fullfoderblandaren arbetar på rätt sätt så att strukturen på fodret blir den bästa.
– Jag anser att fullfoderblandare med en eller två vertikala skruvar är bäst.
Hans uttalande får tas med en viss nypa salt eftersom han säljer Strautmann fullfodervagnar i Sverige, en maskin med just vertikala skruvar. Men eftersom vi tidigare i år i Lantbrukets Affärer Mjölk skrivit om Kennen fullfodervagnar, en maskin med horisontala valsar, finns det anledning att låta tekniken med vertikala skruvar komma fram en gång den med.
Strautmanns fullfoderblandare arbetar med en eller två vertikala skruvar. De medför en skonsam bearbetning av fodret under blandningsprocessen. Samtliga modeller har en växellåda som erbjuder två hastigheter. Vid blandningen körs skruvarna med 14,4 varv per minut och vid tömningsfasen med 26 varv per minut.
Konstruktionen innebär snabb fördelning av rund- och fyrkantsbalar, cikra 1/3 av tiden jämfört med horisontala skruvar. Detta minskar energiåtgången och ökar kapaciteten.
Under hela blandnings- och utfodringsperioden lyfts allt foder från botten på vagnen och uppåt för att falla neråt längs vagnens innersidor. Konstruktionen innebär mindre belastning på vagnens botten samt att inget foder ligger kvar obehandlat i botten.
Efterhand som mjölkbesättningarna blir allt större ökar intresset för självgående fullfodervagnar.
– En stor besättning behöver en stor fullfodervagn och en stor traktor som ofta blir låst för utfodring alltid. Då är det en god idé att investera i en självgående maskin.
Självgående fullfodervagnar har en mer anpassad förarplats än en traktor och har bra styrsystem för foderberäkning, receptsammanställning, utfodringskontroll samt datautbyte mellan fodervagn och gårdsdator.

Strautmann har självgående fullfoderblandare i storlekarna 11, 13, 14, 17 och 20 kubikmeter.

Med hjälp av en datorskärm och två joysticks till höger sköter man hela maskinen.

Med hjälp av en datorskärm och två joysticks till höger sköter man hela maskinen.

Bredden är endast 2,25 meter och maskinen lastar ut foder åt båda sidorna och har även en halmfläkt där bak.

Faktaruta: Strautmann Verti-Mix 1700 Double
Lastvolym:     17 m3
Längd:    9,3 m
Bredd inkl elevator:    2,25 m
Höjd:    2,83 m
Max lasthöjd med rotor:    4,8 m
Motor:    John Deere 6 cyl, 138 kW (186 hk)
Hydraulik:    Rexroth pumpar
Pris: 1 552 000 kronor
Tysk lantbrukare är nöjd med sitt köp av en självgående fullfodervagn.

Lantbrukare Martin Wicherang i tyska Stemweck köpte en självgående fullfodervagn för mindre än ett år sedan. Maskinen heter Strautmann Verti-Mix 1700 Double och har som namnet antyder två vertikala skruvar.
Det är en 17 kubiks behållare och maskinen har styrning och drivning på alla fyra hjulen.
Martin Wicherang har 130 mjölkkor och 560 köttdjur, samtliga i kall lösdrift.
Foderstaten består i grunden av majsensilage. Allt kraftfoder köpt in eftersom samtliga 130 hektar åker på gården går åt för att odla majs. Till det finns 170 hektar naturbetesmarker som används för att producera hö och bete.
– Eftersom vi har så mycket gräs och ingen spannmål använder vi även hö som strömaterial för kalvarna eftersom det blir billigare för oss än att köpa halm eller spån, säger Martin Wicherang.
Han var först skeptisk till att investera i en självgående fullfodervagn eftersom maskinen är så speciell och inte kan användas till någonting annat. – En bogserad vagn är ju billigare och traktorn som drar den kan ju användas till annat om produktionen ändras.
Nu är Martin Wicherang emellertid mycket nöjd. Den totala utfodringstiden är inte mer än tio minuter per gång. I det inkluderas fyllning, blandning och utfodring.
Strautmann Verti-Mix 1700 Double har mittmonterad utmatningselevator vilket innebär att föraren har lätt att se arbetsförloppet från hytten. Den kan lasta av både till höger och vänster. Längst bak på behållaren sitter en halmfläkt med en vridbar och vippbar huv. Med den kan man kasta strömaterial 14 meter långt in i kalvarnas djupströboxar.
Martin Wicherang kör fullfoder tre gånger per dag till sina djur och har inga kraftfoderautomater i stallet.
Strautmann Verti-Mix 1700 Double är lätt att manövrera och använda och det är därför utfodringstiden kan hållas så kort. Eftersom maskinen styr med både fram och bakaxel tar den sig enkelt in i plansilon, in vid kraftfodersilos och vidare in på foderbordet.
Hela förloppet styrs via en dator i förarhytten och utmatningsskruvarna från kraftfodersilosarna startas och stannas med fjärrstyrning från hytten. Till höger i hytten finns två joysticks, den främre används för att styra rotorn som lastar river loss grovfoder i plansilon och lastar in i blandaren medan den bakre joysticken används för att blanda och utfodra fullfodret.
Så fort rätt mängd foder kommit in i behållaren ljuder en signal i hytten och föraren blir varse att det är dags att avbryta inmatningsförloppet.

Relaterade artiklar