ANNONS

Ökat intresse för havredrycker

På kort tid har utbudet av havredrycker i Sverige exploderat, försäljningen i butik har ökat med 72 procent sedan 2018 och är nu i en expansiv fas där nya aktörer ständigt driver på utvecklingen.
Idag finns det över 70 olika sorters havredryck – en utveckling på 55 procent på tre år. Efterfrågan på havremjölk fortsätter att öka och nya aktörer kommer in. Ett exempel är Valio som på ett år etablerat sin havredryck och nu är den mest sålda nyheten inom alternativa mejerier. Även aktörer som ICA och Coop med deras egen havredryck är med på listan över de 10 mest populära.

Var tredje väljer havredryck
Cafékedjan Bröd & Salt i Stockholm har tio butiker i Stockholms olika stadsdelar där de serverar ungefär 4500 gäster om dagen. Deras säljsiffror visar att det inte bara är i butik som skiftet är tydligt.
– Ungefär var tredje gäst hos oss väljer havredryck istället för vanlig mjölk. Efterfrågan ökar hela tiden. Vi märker att det inte bara är de yngre som beställer en växtbaserad latte – det går inte längre att gissa på förhand vilka som kommer välja havredryck, berättar Dennis Veidins, driftchef på Bröd & Salt.

Hela Sveriges nya dryck
Att stockholmarna ligger i täten när det gäller havredrycksköp i butik är kanske inte förvånande. Nästan en tredjedel av köpen sker där (29 %). Siffrorna visar även att det köps havredryck i butiker över hela landet, från Norrland (10 % av försäljningen) till södra Sverige (16 % av försäljningen).

– 2000-talet har inneburit en stark utveckling av drycker och just havredryckerna är efter 25 år på marknaden inte längre en trend. Det är istället nu en basprodukt i den svenska dryckeskulturen. Den konsumeras över hela landet, men den har nått störst genomslag i Stockholmsområdet och i Skåne, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och mathistoriker. Skiftet från havregrynsgröten och havrevällingen, som var 1900-talets stora havreprodukter, till en bredd av havrebaserade livsmedel är en stor matkulturell förändring nu på 2000-talet, fortsätter han.

Summerade fakta:

Dagligvaruhandelns försäljning av havredryck är 594 miljoner kronor – en ökning med 72% sedan 2018.
Idag finns cirka 70 olika havrebaserade drycker, jämfört med 2018 då det fanns 45 alternativ (+55%).
Årets mest sålda havredrycksnyhet är Valios Oddlygood Barista

De 3 regioner där det köps mest havredryck (i butik) är:
1. Stockholms län – 29 % av försäljningen
2. Halland och Västra Götaland län – 19 % av försäljningen
3.  Blekinge och Skåne län – 16 % av försäljningen
De 3 regioner där det köps minst havredryck (i butik) är:
1. Södermanland och Västmanlands län – 4 % av försäljningen
2. Uppsala län – 4 % av försäljningen
3. Värmland, Örebro och Dalarnas län – 6 % av försäljningen

Relaterade artiklar