ANNONS

Omgångsmjölkning i robot – Allt mer populärt

När mjölkproducenter söker mer effektiva sätt att hantera större besättningar, blir VMS Batchmjölkning allt mer populärt världen över. Systemet finns redan i bruk på 20 gårdar i 13 länder, med fler på gång. På DeLaval förväntas att antalet installationer fördubblas varje år.  

Det mjölkningssystem som DeLaval  kallar VMS Batchmjölkning introducerades för mer än fem år sedan för att hjälpa till att hantera några av branschens mest pressande utmaningar, nämligen brist på arbetskraft, stigande kostnader och det ökande behovet av effektivitet, flexibilitet och skalbarhet. Systemet är utformad för medelstora till stora verksamheter, vanligtvis 300 kor eller fler.
Fördelen med systemet är att stora gårdar med mjölkstall i dag, inte behöver bygga om hela anläggningen för att börja arbeta med robotmjölkning.

Tekniken utnyttjar fördelarna med robotmjölkning kombinerat med batchmjölkningsprinciper. Till skillnad från traditionella frivilliga mjölkningssystem i robot, där kor mjölkas autonomt dygnet runt, eller mjölkningssystem i mjölkningsstall, som följer ett fast schema och kräver manuellt arbete, kombinerar VMS Batchmjölkning både schemalagd mjölkning och automation. Genom att gruppera kor för schemalagd mjölkning och använda mjölkningsrobotar ökar mjölkproduktionen, förbättras kornas komfort och deras mjölkkvalitet, kornas flöde blir bättre, mjölkproduktionseffektiviteten och arbetseffektiviteten ökar, samtidigt som existerande utfodringsstrategier bibehålls och behovet av dyrt kraftfoder minskas.

Lene och Michael Jensen från Havredalsgaard, Hammel, Danmark, förklarar hur VMS Batchmjölkning har förenklat deras verksamhet och hanterat arbetskraftsutmaningar.
– Vi hade en gammal mjölkningsanläggning som behövde bytas ut. Vi hörde talas om VMS Batchmjölkning och blev intresserade av den uppsättningen. Det tilltalade oss både när det gäller att göra vårt dagliga arbete enklare och att behålla personal. Och inte minst skulle vi vara mindre sårbara. Våra kor är extremt bekväma i systemet. Det är lätt att gå över från en mjölkningsanläggning till VMS Batchmjölkning, och vi har upplevt minskad arbetsbelastning och lugnare mjölkningsprocess, säger de.
Deras uppsättning består av 14 VMS V300-robotar.

Lene och Michael Jensen

 

Robert Jensen, specialist på VMS Batchmjölkning hos DeLaval, förklarar att systemets framgång kommer från att arbeta nära bönderna för att skapa en praktisk lösning.
– Vi tillbringade mycket tid på gårdar, för att förstå deras behov och hitta lösningar på deras utmaningar,” säger han. “VMS Batchmjölkning är effektivt eftersom det är grundat på verkliga erfarenheter. Inledningsvis användes batchmjölkning främst av större gårdar med över 500 kor, men nu ser vi fler och fler mindre gårdar med runt 300 kor som inser fördelarna för deras verksamhet. Därför skulle jag inte bli förvånad om installationerna fördubblas varje år när fler gårdar antar systemet för att möta kraven på modern mjölkproduktion.

Med över 140 års erfarenhet av mjölkningsteknik har DeLaval utvecklat en djup förståelse för ladugårdsdesign, kornas
rörelser och mjölkningsrutiner.
– Vår expertis inom planering och design av traditionella ladugårdar, inklusive roterande
och konventionella mjölkningssystem, ger oss en unik fördel. Medan många leverantörer fokuserar enbart på utrustningen,
säkerställer vår förmåga att erbjuda fullständiga planerings- och designtjänster att VMS Batchmjölkning passar sömlöst
in i befintliga gårdsuppsättningar och optimerar effektiviteten, tillägger Robert Jensen.

Relaterade artiklar