ANNONS

Optimism inför växtodlingen 2012

Nästan 200 lantbrukare kom till dagens växtodlingsträff, arrangerad av Kristianstadsortens Lagerhusförening, KLF, på Åhus Strand. Flera lagom långa anförande från representanter för spannmålshandeln, utsädesföretagen, kemikaliefirmorna och gödselmedelstillverkare gav besökarna en klar bild av vad man kan förvänta sig till 2012-års växtodling.
Trots att världens vetelager är större än förra året, är prisnivån på en relativt hög nivå. Men vad den är när det är tid att dra fram tröskan ville inte Erik Hartman på föreningen Foder & Spannmål uttala sig om.
– Det är så många faktorer som spelar in så det kan ingen veta. Men som det ser ut just i dag talar en del om att priset kommer att vara kvar på en hög nivå.
Redan nu kan man teckna fasta priser för kommande skörd, och i kombination med priser som nu gäller på insatsvaror, till en nivå som är fullt acceptabel för en lönsam odling.
Lantbrukarna i bänkarna var överlag positiva inför framtiden och Johnny Andersson på Yara visade hur befolkningsmängden ökar i världen och att livsmedelsproduktionen kommer att bli allt mer viktig i takt med att det blir mindre yta åker per invånare framöver.
Det är alltså mycket som talar för att lantbruket har en relativt ljus framtid, även om man får vara beredd på stora prissvängningar framöver. Prissvängningarna kan man i viss mån klara av med olika instrument som terminskontrakt.
– Man kan inte påverka väder, politiker och den allmänna konjunkturen. Det gäller för lantbrukaren att fundera på saker som man kan påverka, odlingen och en strategi för att köpa och sälja produkter, konstaterar Erik Hartman.
Han visar en jämförelse där man under tre år sålt skörden till spottpris i november, sålt på fysisk termin köpt i april för leverans i november, sålt till spottpris i november men säkrad i april med novembertermin på Matif samt sålt till KLF till gällande pris mitt i skörd.
Under dessa tre år har de flesta haft såväl bäst som sämst betalning till odlaren men ser man på snittet skiljer det inte mer än 15 öre per kg mellan bästa och sämsta, frakten inkluderad. Till KLFs fördel kan nämnas att deras pris i skörd har det bästa snittet över de tre åren 2009 till 1011.
– Det som ena året är rätt kan nästa år vara fel och därför är det viktigt att odlaren tar ett medvetet beslut om sin försäljningsstrategi, säger Erik Hartman.
Sammanfattningsvis visar detta att man kan förhålla sig till två olika strategier. Antingen hålla sig till samma försäljningssätt år efter år och få en långsiktig utjämning, eller dela upp varje skörd på flera försäljningssätt för att få en utjämning varje enskilt år.
Priserna på gödselmedel har legat relativt stilla sedan sommaren 2011 och i stort sett bara rört sig med räntan och växtskyddsmedel kommer inte att skilja mycket i pris jämfört med i fjol. Till detta kommer en indikation på att räntan kommer att ligga kvar på en låg nivå ett tag till, viktigt för lantbruket som är en kapitalintensiv bransch.
Ska man titta på de faktorer som lantbrukaren kan påverka i sin odling gäller det att ha koll på vilket utsäde som är bäst för gården och odlingen, vad det finns för gödselmedel samt hur man skyddar grödan från ogräs, skadedjur och svampsjukdomar.
Jonny Andersson berättade om Yaras nya kvävegödselmedel med stor andel svavel. Det heter Sulfan och är en granulerad produkt som innehåller 24 procent kväve och 6 procent svavel, varav lika stor andel ammonium- som nitratkväve.
– En del har frågat om en Kalksalpeter med svavel, men det kommer inte, nu har vi Sulfan i stället, ett gödselmedel som är mycket intressant för höstrapsen.
Jonny Andersson propagerar för en delad kvävegiva till rapsen på våren. Något som går stick i stäv med vad Henrik Strindberg, vd för Svensk Raps anser.
¬– Nu när man inte får köra kväve före den 1 mars är det bara på väldigt kuperade fält som det kan vara anledning att dela kvävegivan till rapsen på våren. Det är nämligen endast avrinning som kan vara ett hot. De med platta fält bör köra allt på en gång för att inte riskera komma ut för sent med det sista.
Föredragen från kemikaliefirmorna handlade om nya preparat och registreringar. Något av det intressanta från dem är en dispens som innebär att man får fortsätta använda ogräsmedlet Stomp i lök, morötter, med mera under 2012.
– Maxdosen är dock satt till 1,8 liter per hektar och avståndet till vattendrag minst 30 meter, berättar Peter Löfgren på BASF.
Stomp får användas mellan den 25 mars och 23 juli med 3 månaders karens i morötter.
BASF har fått en omregistrering för bladmögelpreparatet Acrobat och är framöver det enda medlet för att bekämpa bladmögel i potatis med mancozeb som aktiv substans när Tattoo försvinner efter detta år.
– Tattoos registrering upphör, men återförsäljarna har vara och  kan sälja och lantbrukarna får använda det även i år, säger Torsten Gillberg på Bayer Crop Science.
För övrigt berättade Torsten Gillberg om deras svampmedel Proline som vid behov kan blandas med andra preparat och som visat på stora skördeökningar under många år. Svamp är ett ständigt växande problem och oavsett väder blir det alltid någon form av angrepp. Före säsongen har man ingen aning om vad problemen blir, men enligt Torsten Gillberg måste man alltid vara förberedd.
Han slog även ett slag för Bayers ogräspreparat Attribut Twin.
– Det är ett fantastiskt preparat som bekämpar i stort sett alla slags gräs i vete, inklusive flyghavre. Jag tycker att det borde vara intressant för fler lantbrukare eftersom problemen med olika gräsogräs ökar.
Lars Eriksson på Nordisk Alkali berättade om ett nytt lusmedel som är godkänt i höstvete, potatis, äpple och päron. Det heter Teppeki och är en helt ny aktiv substans. Det är ett systemiskt preparat som vandrar nerifrån och upp i växten och kommer även på bladens undersida. Det är långtidsverkande och innebär att bladlusen slutar äta för att dö inom 3–4 dagar. Det är oskadligt för alla andra småkryp såsom nyttoinsekter som bi och nyckelpigor. Dosen är 100 till 140 gram per hektar och behandling ska ske i stadium 37–73.
– Vi hoppas på en registrering för Teppeki även i andra spannmålsgrödor och ärtor.
Ett annat insektsmedel är Mavrik 2F. Det är inte nytt men Lars Kruse Andersen på det israeliska växtskyddsföretaget Makhteshim-Agan berättar att Mavrik gett skördeökning i potatis jämfört med andra preparat vid behandling av stritar. Mavrik används även för att bekämpa rapsbaggar.
En åhörare ansåg sig fått dålig effekt av Mavrik mot rapsbaggar såväl 2010 som 2011.
Lars Kruse Andersen, som är ansvarig för försäljningen i Sverige och Danmark, berättade då att det är viktigt att veta hur preparatet fungerar.
– När man sprutat dör rapsbaggarna och faller till marken men nästa dag flyger det in nya igen. Tittar man först då tycker man att de är kvar. Men även dessa dör då Mavrik verkar länge.
Företaget har även en ny registrering för Ethosat 500 SC, det många sockerbetsodlare kallat Tramat förr. Den nya registreringen innebär en maxdos om 0,1 liter per hektar och år. Denna kan delas upp på två körningar med 0,05 liter per hektar. En ytterligare begränsning är att Ethosat 500 SC endast får användas vart tredje år.
– Det kan tyckas lite, men preparatet har en god effekt på många svåra ogräs och är intressant att blanda i ogräskörningen i sockerbetorna, konstaterar Lars Kruse Andersen.

Relaterade artiklar