På gång med sin 15:e Rapid
Fredrik Nannestad köpte sin första Rapid 1995. Sedan dess har han köpt fjorton större Väderstad Rapidsåmaskiner för användning vid hans maskinstation i Ringsaker, belägen i ett av Norges mest bördiga jordbruksområden.
– Rapidsåmaskinen är robust och väl lämpad för våra steniga jordar. Våra kunder är mycket nöjda med att maskinen inte drar upp stenar till ytan, något som kan vara en utmaning här, säger Nannestad.
Med sina inköp av femton Rapidsåmaskiner på sjutton år, är Fredrik Nannestad en av Väderstads största kunder. Ingen annan lantbrukare har köpt så många Rapidsåmaskiner varken i eller utanför Norge. Nannestad köpte den första i Sverige, men resten har köpts av Felleskjøpet, Väderstads återförsäljare i Norge.
Nannestad driver en maskinstation i Ringsaker och just nu äger han tre Rapidsåmaskiner, två Combi med 3 m arbetsbredd och en 4,5 meters som han själv har byggt till en combisåmaskin.
-Vi sår cirka 900-1000 hektar per år. Vårbruket kan pågå upp till två månader och två av maskinerna är i ständigt i bruk, berättar Nannestad. Han är imponerad av den enkla konstruktionen och kvaliteten som Rapidmaskinen står för.
-Maskinen är kraftfull och ger ett högkvalitativt resultat under alla förhållanden. Den tål de tuffa förhållanden med mycket sten som vi har i vårt område, säger Nannestad.
Väderstad utvecklade Rapidkonceptet delvis baserad på tester som gjorts i denna region av Norge. I detta område sökte lantbrukarna efter såteknik som kunde hantera de tuffa förhållandena. Rapid gör ett gott arbete både när det gäller minimal jordbearbetning och direktsådd. Nannestad säger att det har blivit vanligt att använda plogen igen efter allt mer regn under de senaste åren.
-Det som fascinerar mig mest med Rapid är dess kvalité. Den har en lång livslängd och kräver lite underhåll. Med våra förhållanden måste vi byta ut tallrikarna mycket oftare än i områden med lättare jord. En viktig detalj är kvaliteten på färgen, den står sig otroligt bra i jämförelse med allt annat, säger Nannestad.
Trots detta, köper han en ny Rapid nästan varje år.
– Det beror dels på det höga andrahandsvärdet på Rapidmaskinerna, berättar han.
Detta är ett område som sår huvudsakligen vårkorn. Genomsnittet ligger typiskt på 4-6,5 ton per hektar för både höst och vårvete och cirka 7 ton per hektar för havre, vilket är över genomsittet i Norge.
Till dags dato har företaget tillverkat i närheten av 20 000 Rapidsåmaskiner och fler lär det bli.
Väderstads lantbruksmaskiner och metoder har ofta varit epokgörande och ligger i fronten vad gäller kvalitet, design, effektivitet och nytänkande. Företaget ägs av familjen Stark och har idag cirka 1000 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Väderstad, Sverige. Bolaget är expansivt med tolv helägda marknadsbolag och år 2012 räknar bolaget med att omsätta 2000 mkr.