ANNONS

Passar som både lastare och dragare

Nya lastarvaltra med kompakta mått, turbinkoppling och över 60 procent av vikten på bakaxeln.
Man ska lyssna på marknaden och tillverka det som efterfrågas. Valtra har sedan tidigare konstaterat att många av deras kunder är kombinerade jord- och skogsbruk och har därför konstruerat traktorer som är lämpliga både i skogen och på åkern.
Sista åren har försäljningen av traktorer med frontlastare ökat och eftersom det ställer speciella krav på traktorn tog Valtra fram sin nya C-serie förra hösten.
C-serien med sju modeller från 66 kW (90 hk) till 108 kW 147 hk) har samtliga fyrcylindriga motorer, monterade lite närmre hytten än vad som är normalt för Valtra, för att på så sätt få största vikten på bakaxeln. Bra på en lastartraktor.
Förutom C120 Ecopower, en 115 hästare med lågvarvsmotor och den största, C 150 finns samtliga att få med turbinkoppling om man så önskar.
NilehnTekniks testtraktor, C 130, har turbinkoppling, något man definitivt bör välja även om det fördyrade den med 11 250 kronor.
Med turbinkoppling kan man hålla traktorn stilla ett kort ögonblick med fotbromsen trots att växeln ligger i och frikopplingen är uppe. Turbinkopplingen medför även att det blir en mjuk övergång mellan fram och back när man drar i den kopplingsfria fram/backspaken till vänster om ratten. Turbinkopplingen fungerar även bra som utjämnare när man använder knapparna i växelspakarna för att frikoppla. Utan turbinkoppling hade traktorn börjat dra tvärt när knappen släpps.
För övrigt hör transmissionen till några av de detaljer som är bekant från andra Valtratraktorer och som snart behöver genomgå en omfattande modernisering. Det finns visserligen så kallad N-auto, det vill säga traktorn slutar dra när motorvarvtalet sjunker under 1000 rpm eller då bromspedalen trampas ner. Bra vid rundbalspressning eller transport. Bra är också farthållaren och möjligheten att kunna programmera in olika automatväxlingsprogram i powershiften.
Men tre powershiftsteg är för lite.
Hydrauliken är däremot toppmodern på C130 och mycket exklusiv på en traktor i den här storleken.
Fyra yttre hydraulfunktioner varav två styrs med joystick i armstödet och två i korta spakar nere till höger om föraren. Dessa sitter visserligen ganska långt ner och ger inget intryck av hög komfort precis. Men visst, man når dem skapligt.
Har traktorn lastare använder man joystickens funktioner till detta och behöver man fortsatt fyra yttre hydrauluttag bak kan man med hjälp av två strömbrytare på höger sidopanel växla så de två spakarna till funktion tre och fyra får dubbla funktioner.
Den som vill laborera med tid och flöde kan göra det på samtliga fyra uttag och inställningarna fungerar både på plus och minussidan. Uttagen där bak har tydlig märkning vilken spak de hör till och vilket som är plus och minus.
Rattarna för trepunktens inställning sitter även de ute på höger sida och i armstödet finns reglage för upp och ner.
Kraftuttaget slås till och från med knapp ute till höger och lite längre bak sitter kraftuttagsväxelspaken.
Det finns inte ett enda reglage på vänster sida och det är bra. Handbromsen sitter i fram/backspaken till vänster om ratten. Det innebär att det är enkelt att bromsa varje gång man hoppar ur traktorn och bromsen släpps automatiskt när man kör igång igen. Mycket bra på lastartraktorer.
I flera andra Valtramodeller finns dubbla fläktsystem, men i C är det slut med det. Här finns bara fläkt i taket vilket har den nackdelen att det saknas utsläpp för värme nere vid golvet. Till fördelen på traktorn hör att det finns luftutsläpp både mot sidorutorna och bakrutan.
Bakrutan är lätt att öppna och stänga och med hjälp av en spegel i den samma ser man lyftdragkroken. Spegeln är ett måste och det finns inget hydrauliskt utskjut att tillgå. På extrautrustningslistan finns däremot hydraulisk lås till lyftdragkroken vilket kostar 6 750 kronor och det ska man nog välja. Då slipper man ifrån Valtras helt kassa lilla T-handtag att dra i när kroken ska lösas ut.
Ett varv runt traktorns utsida visar att det finns knappar för både trepunkt och kraftuttag på bakskärmarna, man tankar bekvämt från marken på vänster sida, batteriet är lättåtkomligt genom att fälla undan höger trappsteg och de nedre trappstegen är även de enkla att ta bort. Bra vid köring i skogen.
Däremot måste man ta bort både höger och vänster sidoplåt samt hissa upp motorhuven för att frilägga hela motorn. Hela motorhuven borde gå att göra i ett stycke. Det kan nästan alla andra tillverkare.
Traktorn har varken hytt- eller framaxelfjädring i dagsläget men ett luftfjädrat säte hjälper till att ta bort de värsta stötarna.

Valtra C130.
Motor: Fyrcylindrig Sisu på 4,4 liter och 99 kW (135 hk) och max vridmoment 510 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission: Fyrväxlad synkroniserad växellåda med trestegs powershift och tre mekaniska gruppväxlar samt kopplingsfri fram/back ger 36 växlar i vardera riktningen.
Däck: 480/65R28 fram och 600/65R38 bak.
Bränsletank: 180 liter.
Lyftkapacitet: 5 600 kp.
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag.
Vikt: 5 270 kg (utan vikter).
Vändradie: 5,0 meter.
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (15 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (65 liter).
Kraftuttag: 540 och 1 000 rpm (540E och drivhjulsberoende som alternativ)
Pris: 540 250 kronor
Pris per hk: 4 001 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
Frontvikter: 12 x 45 kg 8 250:-
Passagerarsäte: 1 000:-
Frontlyft och pto: 46 050:-
Hydraulisk släpvagnsbroms: std
Luftfjädrad förarstol: std

Den ska ha lastare, nya Valtra C, det är konstruktörens tanke. Men det hindrar å andra sidan inte att den även kan användas som dragare.

Kompakt och smidig, hjulbasen är nästan 1,5 dm kortare på C130 än på den lika stora M130. Både höger och vänster dörr fungerar för att komma in och ur traktorhytten.

Liten sportig ratt, två manuella växelspakar och hydrauljoystick i armstödet. Nog är det en Valtra alltid.

Lyftdragkroken går ända ner till marken och i upplyft läge är det 510 mm markfrigång.

Avancerad hydraulik i Valtras nya C-serie.

Relaterade artiklar