Precisionsförädling – nytt namn på gensaxen
Under veckans jordbruksutskott i Europaparlamentet antogs ett betänkande om förslaget till förordning om nya genomiska tekniker, NGT. Jordbruksutskottet har så kallad delad kompetens, tillsammans med Miljöutskottet, för att bereda de delar av förslaget som berör grödor som likställs med konventionellt framtagna grödor.
EU-kommissionens förslag är att grödor som framtagits med hjälp av genomiska tekniker ska delas in i två kategorier, där de med mindre än 20 genetiska modifieringar (NGT-1) ska ha lägre krav och de med fler än 20 genetiska modifieringar (NGT-2) fortsatt ska regleras på liknande vis som GMO-grödor. Jordbruksutskottet tar i sitt betänkande bland annat ställning för att användning av NGT ska kallas för precisionsförädling, samt att kravet på märkning av förpackningar med NGT-1 grödor ska slopas. Jordbruksutskottet vill även att EU-kommissionen vart sjunde år, efter införandet av förordningen, ska följa upp om producenter och konsumenter vill att grödor framtagna med nya genomiska tekniker ska få användas i ekologisk odling.
EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och kooperativ, Copa-Cogeca, är positiva till betänkandet och uppmanar miljöutskottet att anamma jordbruksutskottets förslag, när det är dags för dem att rösta i slutet av januari.
Men det går sakta och jordbruksministrarna kan inte enas om nya genomiska tekniker
Den femte juli i år presenterade EU-kommissionen ett förslag som innebär att nya genomiska tekniker, NGT, kommer att regleras genom en separat lagstiftning i stället för inom EU:s GMO-lagstiftning.
Ordförandeskapet har drivit processen framåt med en förhoppning om att få till rådslutsatser, men det har inte gått att nå en gemensam position. Under rådsmötet röstade 7 medlemsstater (AT, HR, HU, PL, RO, SK, SI) mot förslaget och tre medlemsstater avstod (DE, BU, BE), vilket innebar att förslaget inte vann kvalificerad majoritet. Bakgrunden är att Jordbruksrådet fortsatt är splittrat runt en rad kontroversiella frågor, där ibland att tillåta användning i ekologisk odling och möjligheten att patentera NGT-grödor.
Det spanska ordförandeskapet i Rådet meddelade efter omröstningen att de kommer att fortsätta arbeta på rådslutsatser hela vägen fram till nyår, då Belgien tar över ordförandeskapet.
I Europaparlamentet har Jordbruksutskottet under veckan antagit sitt betänkande. Näst på tur är omröstning i Europaparlamentets miljöutskott den 24 januari, då Jessica Polfjärds (SE/EPP) utkast till betänkande ska behandlas.