ANNONS

Priset på griskött håller i sig

Ökad efterfrågan från Kina och minskande produktion i Europa medför höga priser på gris i Europa och enligt analytiker på den nederländska lantbruksbanken Rabobank kommer prisnivån att håll i sig.

Grisproducenter inom EU kan se fram emot stabila höga grispriser de kommande månaderna. En av de främsta orsakerna till denna situation är det fortsatt begränsade utbudet av slaktsvin i både EU och Storbritannien. Den europeiska marknaden har även fått känna av en betydande ökning i Kinas efterfrågan på griskött.
Kina, som är världens största konsument av griskött, har ökat sina importvolymer under det första halvåret av år 2023. Enligt preliminära data från den kinesiska tullförvaltningen har Kinas import av griskött ökat med hela 13 procent jämfört med föregående år, vilket motsvarar 1,54 miljoner ton. Detta har naturligtvis glatt exportörer runt om i världen, men särskilt konkurrensen från Nordamerika och Brasilien har visat sig vara mycket tuff för europeiska leverantörer. De har tvingats ge upp marknadsandelar till sina mer konkurrenskraftiga motståndare vad gäller priset.
Bland de europeiska länderna har Spanien varit den ledande leverantören av griskött till Kina. Spanien ökade sina leveranser till Kina med 2,4 procent och nådde en totalvolym på 351 700 ton. Däremot har Brasilien varit den verkliga stjärnan med en ökning av leveranserna av färskt och fryst griskött till Kina med hela en tredjedel, vilket motsvarar 220 800 ton. Dessutom har omkring 10 500 ton biprodukter sålts till Kina, vilket har gett Brasilien en stark andra plats bland Kinas importländer.
Även USA och Kanada har upplevt betydande framgångar på den kinesiska marknaden. USA ökade sina totala leveranser med 30,0 procent och nådde 228 900 ton, medan Kanada överträffade detta med en ökning på över hälften, vilket motsvarar 125 300 ton. Samtidigt har Danmark haft en viss nedgång i försäljningen av biprodukter, med en minskning på omkring en femtedel, vilket innebär 64 800 ton. Å andra sidan har försäljningen av färskt griskött ökat med 4,1 procent och nådde 84 900 ton. Nederländerna är också en framstående aktör på den kinesiska marknaden med en imponerande ökning på 37 procent av deras totala leveranser till Kina, som nådde 143 900 ton.
Den ökande efterfrågan från Kina har satt press på det redan begränsade utbudet av slaktsvin i Europa och bidragit till de höga priserna på griskött som vi ser i dag. Enligt den nederländska Rabobanken, förväntas efterfrågan från Kina minska under den andra halvan av år 2023, vilket kan lindra något på bristen på den europeiska marknaden.
Samtidigt har den europeiska produktionen av slaktsvin minskat betydligt. Under de första fyra månaderna av år 2023 minskade produktionen med ungefär 10 procent i EU-27 och Storbritannien. Danmark och Storbritannien var de länder som drabbades hårdast, med en nedgång på 21 procent respektive 17 procent. Nederländerna och Tyskland minskade sin produktion med 12 procent respektive 9 procent. Även Spanien och Polen rapporterade en mindre produktion jämfört med föregående år. Sverige går emot strömmen och ökar just nu sin grisproduktion. Smart på en stabil marknad med högt pris.
De minskande produktionstalen har lett till att priset på slaktsvin har fortsatt att hållas på en hög nivå på den europeiska marknaden. Följaktligen förväntas slaktsvinspriserna att förbli höga under en tid framöver enligt Rabobanks analys.
Denna stämmer väl överens med vad KLS vd Viktor Thornberg sa i en intervju i Lantbruksnytt i förra veckan. Se den genom att klicka här.

Relaterade artiklar