ANNONS

Priset på mjölk stiger igen

Mjölkpriset tar ännu ett glädjeskutt. Arla ökar betalningen för mjölk till sina producenter för sjunde månaden i följd. Ersättningen stiger med cirka 34 öre per kg både för konventionell och ekologisk mjölk.

I morgon får mjölkproducenterna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Priset för både konventionell och ekologisk mjölk stiger den 1 november med 33,8 öre per kg. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 606,7 öre per kg och 684,7 öre per kg för ekologisk.
Priset är därmed i linje med rekordnoteringen i december 2022.

Det stigande mjölkpriset hänger främst samman med utvecklingen på värlsmarknaden för mejeriprodukter. Mängden mjölkråvara har helt enkelt inte räckt till för att möta behoven hos en växande världsbefolkning. Den här obalansen mellan utbud och eftefrågan har drivit upp priserna.
Huvudskälet till att produktionen inte ökat trots att ersättningen till böndera gått upp stavas osäkerhet. I flera länder runtom i Europa diskuteras nu olika typer av miljöregleringar som helt kan kasta om de ekonomiska förutsättningarna för lantbrukarna.
– Många mjölkbönder har en investeringshorisont på 20–30 år. Då behövs förstås långsiktiga spelregler och konkurrenskraftiga villkor, säger Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken.

Hon berättar vidare att hållbarhet kostar, därför är det viktigt att vi kan göra ytterligare en höjning av ersättningen till våra ägare. Det bästa du som konsument kan göra för att stötta svenskt lantbruk, stärka svensk livsmedelsberedskap och samtidigt bidra i utvecklingen av en mer hållbar matproduktion är att aktivt välja produkter från företag som Arla.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna är stabila.
Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att vara stark.
Industri- och dagligvarumarknaderna fortsätter att stiga, drivna av en stadig stark efterfrågan.
Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna är stabila. I EU och Storbritannien minskade den komponentjusterade produktionen med 0,4 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol. I Nederländerna, Tyskland och Belgien förväntas blåtunga påverka invägningen negativt de kommande månaderna. I USA backade invägningen i augusti med 0,1 procent. Starka fett- och proteinhalter ledde dock till att den komponentjusterade produktionen ändå kom in på plus 1,8 procent. Nya Zeeland överträffade förväntningarna igen och produktionen ökade med 10 procent.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver i Europa har varit stabila de senaste veckorna. Skummjölkspulver backade lite grann vid det senaste auktionstillfället vid Global Dairy Trade. Däremot har priserna på helmjölkspulver gått upp en aning på både de globala och europeiska marknaderna.

Smör: Fettmarknaden var stabil i september. På grund av höga priser på grädde och fortsatt stark efterfrågan i hela Europa var tillgången fortsatt knapp, vilket pressade upp priserna till nya rekordnivåer. De senaste veckorna har dock varit lugnare och priserna har sjunkit lite under oktober.

Relaterade artiklar