ANNONS

Priset på mjölk stiger igen

Arlas á contopris för konventionell och ekologisk mjölk höjs med 31,2 öre/kg för både konventionell och för ekomjölk mjölk i Sverige i december.
Arlas a contopris för konventionell mjölk är därmed 416,6 öre/kg, och Arlas a contopris för ekologisk mjölk är därmed 493,7 öre/kg.

 

Kommentar från Arla:

 

Priserna för alla industriprodukter inom mejeri i EU, främst smör, har fortsatt haft en starkt positiv utveckling under oktober.

 

 

Marknadsöversikt

 

Mjölkinvägning: Mjölkproduktionen i Europa fortsätter att gå ned, med en minskning på 0,7 procent i september. Bortsett från Irland, Italien och Spanien ligger alla större produktionsområden på lägre eller samma nivå som förra året. Europa är inte det enda området som minskar, Oceaniens mjölkproduktion går också ner (-4,4 procent för Nya Zeeland och -2,9 procent för Australien). Även den tidigare stora ökningen av produktionen i USA verkade ha upphört (endast +0,2 procent i september jämfört med september 2020.)

 

Ost: De kraftiga prishöjningarna på ost sedan september  (+500 EUR/MT på gouda) fortsatte in i oktober. På marknaderna för både gouda och edamer är tillgången begränsad, med små lager tillgängliga. Hårdost ger god avkastning, och priserna på mozzarella i Europa har också fortsatt uppåt under oktober (i medel +14 procent).

 

Mjölkpulver: Priserna på allt mjölkpulver gick upp kraftigt under de senaste veckorna, och skummjölkspulvret steg allra mest.  De globala priserna på helmjölkspulver hålls tillbaka något på grund av de säsongmässigt höga volymerna från Nya Zeeland och Sydamerika, kombinerat med lägre köpintresse från Kina. Priserna på helmjölkspulver på GDT-auktionen hade inte ökat lika starkt som andra produkter, men situationen för helmjölkspulver i EU är annorlunda. Det beror på att höga priser på skummjölkspulver/smör och ost ledde till en kraftig minskning av produktionen av helmjölkspulver. Efterfrågan på rekombinerat pulver är god, och stigande, men kunde inte följa med de andra proteinprodukterna.

 

Smör: Smörpriserna steg kraftigt, men situationen på gräddmarknaden var ännu mer extrem. Den starka marknaden för råvara hänger ihop med den lägre mjölkinvägningen, plus att många köpare skjutit på sina smörinköp till oktober.  Dessutom användes mer mjölkfett för ostproduktion.

 

Valutor: Dollarn var oförändrad i oktober. Viss osäkerhet råder kring byte av chefen för FED, från Powell till den mjukare Brainard. Powell lämnar sin post i februari 2022. Pundet fortsatte den positiva trenden från slutet av september och stärktes under oktober. Bakgrunden är förväntningar på högre räntor från Bank of England. Den svenska kronan stärktes av högre riskbenägenhet och starka globala valutamarknader. Generellt är volatiliteten liten på valutamarknaderna. Fokus ligger på stigande inflation globalt och agerande från centralbankerna, och utsikterna till lägre ekonomisk tillväxt framöver.

Relaterade artiklar