Prisuppgång på skog väntas under 2025
Priserna på skogsfastigheter stiger med 2 till 5 procent i år, enligt en färsk rapport från Handelsbankens experter på skog och lantbruk. Begränsat utbud, stora råvarupriser och förväntningar om mindre räntor talar för en prisuppgång i hela landet.
– Vi ser ett växande intresse för att köpa skogsfastigheter. Mindre räntor och stora virkespriser i kombination med nya inkomstmöjligheter från skogen driver upp priserna, säger Linnea Åkerlund, segmentsansvarig skog i Handelsbanken.
Den historiska prisutvecklingen för skogsfastigheter har varit mer stabil jämfört med andra fastighetstyper vid olika ekonomiska kriser. Trots geopolitisk osäkerhet är det ljusa utsikter för skogsfastigheter. Fastighetspriserna har inte hängt med ökningen av råvarupriserna vilket medför att mäklare, enligt Handelsbankens nya prisenkät, tror på en prisuppgång mellan 2 och 5 procent under år 2025. På fem års sikt förväntar sig 6 av 10 en prisuppgång på minst 10 procent, och en fjärdedel räknar med minst 15 procent. En förväntad framtida mindre räntenivå och nya intäktsmöjligheter från skogen bidrar till ett växande intresse att förvärva skogsfastigheter.
Handelsbankens makroekonomer gör bedömningen att Riksbanken sänker styrräntan tre gånger till under året, ner till 1,5 procent. Det är mer än vad marknaden förväntar sig. Det bör understrykas att osäkerheten kring det geopolitiska läget och dess effekter på konjunktur och räntor är stor.
Stabil prisutveckling trots stora regionala skillnader
Sveriges över 300 000 skogsägare kan totalt sett se fram emot ett ökat värde för sina skogsfastigheter, men de regionala skillnaderna är stora. Priserna på skogsfastigheter varierar med cirka 2,5 gångers skillnad mellan de dyraste och billigaste länen. Västernorrland, Västmanland, Örebro och Västra Götaland hade oförändrade priser under helåret 2024 medan de största prisökningarna var i Skåne, Jönköping och Östergötland*.
– Efter en period med kraftigt minskad transaktionsvolym på skogsfastigheter, i nivå med finanskrisen år 2008, ser vi nu tecken på återhämtning. Både antalet affärer och avverkningsanmälningar ökar försiktigt. Efterfrågan överstiger fortsatt utbudet, och i kombination med höga virkespriser och förväntade räntesänkningar stärks köplusten, särskilt för fastigheter med avverkningsmogen skog, säger Rolf Åttingsberg, chef skog och lantbruk i Handelsbanken.
Trendbrott: Stora virkespriser kan finansiera skogsfastighetsköp
De stora virkespriserna skapar nya möjligheter att delvis finansiera skogsfastighetsköp genom inledande avverkningar, ett trendbrott jämfört med tidigare decennier. Fastighetens åldersfördelning och andelen föryngringsavverkningsmogen skog är avgörande för köparens finansieringsmöjligheter.
– Generationsskiften gynnas av stark marknad och mindre ränteläge. Vi befinner oss i ett ovanligt gynnsamt läge, i vissa fall går det att finansiera delar av ett skogsköp direkt genom avverkning, något som sällan varit möjligt historiskt, säger Mats Du Rietz, skogsexpert i Handelsbanken Halland, Storgöteborg och Värmland.
Framtiden ser gynnsam ut för skogsägare, med stigande virkespriser, särskilt i Norrland, på grund av utbudsbrist och ökad efterfrågan på trä som förnybart material. Det finns dock flera utmaningar. Svag byggkonjunktur, miljöregleringar, artskydd och brist på föryngringsmogen skog, särskilt för timmer i södra Sverige efter stormar och granbarkborreangrepp, är några faktorer som väntas påverka tillgången negativt.
*Svefas helårsstatistik 2024.