Problematisk mjölkmarknad i Kina
I Kina produceras cirka 70 procent av all mjölk och mejeriprodukter som konsumeras i landet. Men trots endast 30 procent import köper Kina cirka 35 procent av den globala mejerihandelsvolymen.
Kina är den i särklass största importören i världen när det kommer till mejerivaror och avståndet till tvåan är långt mätt i volym. Uppgifterna kommer från FAO.
Under de senaste åren har produktionen av mjölk ökat i Kina och det har skett med statliga stimulanser. Detta i kombination med pandemin har medfört att importen minskat de senaste åren.
Nu bedömer det amerikanska lantbruksministeriet, USDA, att produktionen av mjölk inte längre ökar i Kina och med en ökning av konsumtionen ser importen ut att stiga igen. Detta är något som redan märkts av vid den internationella mjölkmarknaden Global Dairy Trade, där priserna stigit kraftigt de senaste månaderna.
Kina har även logistikproblem inom mejerinäringen då de flesta kommersiella mjölkbesättningarna finns i landets norra delar medan de flesta konsumenterna finns i söder.
Detta medför långa transporter med problem att kyla mejeriprodukterna.
Av landets totalt 6,5 miljoner mjölkkor produceras cirka 41 miljoner ton råmjölk årligen. Endast drygt 60 procent av denna mjölkmängd levereras till mejerier som förädlar och säljer vidare till handeln. Resten tas tillvara på gårdarna och konsumeras lokalt.
Men USDA konstaterar att den kinesiska mjölkmarknaden är avgörande för världsmarknadspriset för mjölk och att osäkerhetsfaktorerna är många.