Räntan går forstatt ner i Europa men vad händer i Sverige?
Riksbanken har genomfört två räntehöjningar i år om toatl 0,5 procent och har aviserat ännu en höjning innan årskiftet. Enligt analytiker på finansmarknaden verkar det som om det blir ytterligare höjningar av räntan under 2011, men kanske inte lika mycket om i år.
Historiskt sett är ändå räntan på en låg nivå och innebär inget större problem för lantbruket och andra företag. Värre kan det då vara om det blir brist på kapital.
Under den finansiella krisen, som började hösten 2008, ökade Riksbanken sin utlåning till de svenska bankerna från cirka 200 miljarder till cirka 600 miljarder kronor. Nu ska Riksbanken börja kyla ner den ekonomiska aktiviteten i Sverige genom att dra ner på den generösa utlåningen till banksystemet. Det kommer då att leda till att vissa banker får lite likviditetsproblem och då stiger bland annat de korta räntorna.
Ute i Europa sjunker emellertid räntorna till följd av en svag ekonomisk tillväxt och stora probem med statsfinanserna i vissa EU länder. Hur mycket de europeiska räntesänkningarna kommer att påverka svensk ekonomi åt samma håll vad gäller räntan återstår att se.
På samma sätt som kronans försvagning (läs devalvering), med början hösten 2008, kunde räknas som som en årlig inflation om i snitt 4 procent, utslaget på några år, och att räntan därmed borde ligga på minst 6 procent (den som lånar ut borde vilja ha minst 2 procent mer än vad inflationen är) borde kronans förstärkning i dag påverka räntan neråt.
Det återstår alltså att se vad som händer med den svenska räntan och man ska nog inte lyssna för mycket på för många experter.