ANNONS

Räntan pressar spannmålspriset

För tredje veckan i rad faller spannmålspriset i Europa och den prisuppgång som var fallet på börsen i Chicago förra veckan raderades denna veckan ut. Raps är det enda som just nu går plus. Högre ränta flyttar kapital från råvarumarknaden till bankkontot.

Förändringarna på Matif i Paris blev minus 3,0 procent för vete, minus 0,9 procent för majs och plus 3,9 procent för raps.
På börsen i Chicago gick vete ner med 3,0 procent medan majs föll i pris med 0,5 procent och sojapriset backade med 1,1 procent.
Att priserna går upp varannan vecka och ner varannan, som analyserats fram tidigare, ser inte längre ut att stämma. Priset på vete på Matif har nu fallit till 242:50 euro per ton vilket motsvarar 2:66 svenska kronor per kg.
Den svenska kronan har dock stabiliserat sig strax under 11 för en euro.
Under veckan kom IGC med en rapport över världens produktion, konsumtion och lager. Den visade på kraftigt minskad veteskörd jämfört med förra säsongen, minus 16 miljoner ton, medan konsumtionen endast faller svagt, minus 1 miljoner ton. Det skulle innebära att utgående lager minskar med 7 miljoner ton och att det därmed efter denna säsong finns 277 miljoner ton vete i lager i världen. Detta är ett historiskt litet lager och med mycket av detta i Kina, som aldrig exporterar, är rapporten en signal om att priserna kanske inte ska falla mer nu?
Men det är inte enbart skördar och konsumtion som styr spannmålspriserna. Kapitalstarka investerare kan få terminspriserna på börserna att röra sig rejält när dessa köper eller säljer.
Eftersom räntan stigit under ett års tid nu, och börsen då och då visat tecken på orolighet, även om den trots allt sakta stiger uppåt och bolagen ger stor direktavkastning, så är det alltid så att pengar förflyttas från aktier och råvaror när räntan stiger. Kan man få 3 procent avkastning utan risk i dag jämfört med 0 för ett år sedan är det naturligt att intresset ökar för räntor och investerare säljer spannmålsterminer som då faller i pris.
Sen behöver det inte bli konstant. Den dagen räntan stabiliseras vänjer sig marknaden och råvaror och aktier blir intressant igen då börserna anpassar sig. Räntan behöver således inte falla för att pengarna ska återvända till aktier och råvaror.
Men analytiker menar att lantbrukare måste ha med även dessa fakta när de fattar beslut om hur de ska sälja spannmål och köpa foder.
Den största nyheten i Sverige inom spannmål denna vecka var antagligen att Absolut Companys franska ägare Pernod Ricard drog tillbaka sitt beslut om att återuppta exporten till Ukraina. Efter massiv kritik från såväl lantbrukare som odlar absolutvete, spannmålshandlare, anställda på Absolut Company och även svenska politiker så stoppades planen under tisdagseftermiddagen, endast tre dygn efter det att förslaget presenterats.
De tre företag som köper in vete från lantbrukare och säljer till Absolut Company, Lantmännen, KLF och BM Agri, drog en lättnadens suck. Samtliga tre hade långa leveranskontrakt med Absolut Company och kunde inte komma ur dessa på ett enkelt sätt. Samtidigt var de alla tre motståndare till export av vodka till Ryssland.
För Absolut som varumärke kunde det gått riktigt illa om exporten återupptogs till Ryssland så länge kriget pågår där. Ett varumärke som byggts upp till en världsledare inom vodka under 50 års tid kunde förstörts på en vecka. Sådant har hänt förr!
De svenska dagspriserna för fysisk vara har inte ändrats mycket sedan förra veckan och är just nu för höstvete 2:68 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein)3:12 kronor per kg, fodervete 2:68 kronor per kg, etanolvete 2:68 kronor per kg, råg 2:40 kronor per kg, foderhavre 2:38 kronor per kg, grynhavre 2:42 kronor per kg, foderkorn 2:42 kronor per kg, maltkorn 2:50 kronor per kg, foderärtor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 5:35 kronor per kg och raps 5:- kronor per kg.

Relaterade artiklar