ANNONS

Rapid är bäst i test

Väderstad Rapid blev bäst av 17 olika maskinsystem för direktsådd i ett finskt test år 2010.
Med störst skörd och bäst ekonomi tog Rapid hem segern i detta storskaliga försök.
I Finland utgör direktsådd en förhållandevis stor andel av spannmålsarealen och försöket har pågått sedan år 2006. Då var det vårvete och året efter havre. År 2008 odlade man maltkorn, 2009 vårrybs och i fjol återigen vårvete. Skördarna på vårspannmålen har legat mellan 5 och 7 ton per hektar och vårrybsen avkastade som bäst 2,6 ton per hektar. Skördenivåerna i försöken är således bra.
Inte mindre än 17 såmaskiner och metoder jämförs på fältet i rutor på 0,5 hektar. Ytorna ligger fastlagda och sås med samma ekipage år efter år. Förutom 13 rena direktsådder med olika maskiner finns 4 etableringssystem som också innefattar jordbearbetning på höst och vår i olika upplägg med plog, kultivator och tallriksredskap. Det är mestadels lantbrukare som sår med sina egna maskiner av olika märken. Bland såmaskinsförarna finns också några maskinstationsentreprenörer som sått 1000-tals hektar. Så det är praktiker som har sett till att grödorna etablerats på bästa sätt.
De allmänna erfarenheterna från Finland 2010 är att direktsådden fungerade utmärkt. Året innebar stora påfrestningar med 65 mm regn ett par dagar efter sådd och sedan torka under sommaren. I medeltal gav de 13 olika direktsåmaskinerna strax under 5 ton vårvete per hektar. Det var 0,5 ton per hektar mer i skörd än vad de 4 led gav som bearbetades på ett eller annat sätt före sådd.
År 2010 tog Rapid hem segern i jämförelsen. Det var tätt i toppstriden, men med Rapid blev skörden 5,35 ton per hektar. Det var 100 kilo per hektar mer än vad som tröskades med den finska direktsåmaskinen VM som tävlar på hemmaplan. En jämförelse av TB 2 där rörliga kostnader samt maskinkostnader för bearbetning och sådd räknats bort visade att Rapid också vann i ekonomi. Resultatet var drygt 40 € per hektar bättre med Rapid jämfört med 2:an VM-maskinen.
Försöket är unikt i Europa om inte i hela världen. Så många direktsåmaskiner från olika länder på en och samma yta är inte lätt att finna där de sår eller står sida vid sida. Avsikten är att fortsätta med såmaskinstestet i ytterligare 5 år. År 2015 finns i så fall 10 års skördar samlade.
De maskiner och system som var med i testet ser ni i graferna över skördenivå och totalkostnad nedan.

Relaterade artiklar