ANNONS

Renare men dyrare

Intresset för New Hollands biogastraktor är relativt stort och lantbrukare med egen biogasanläggning kan få ett kretslopp även när det gäller fältarbete och transporter med den tekniken.

Men det krävs ett miljötänk för att motivera investeringen. Traktorn är cirka 30 procent dyrare än motsvarande T6.180 med dieselmotor. Nu är det ganska svårt att jämföra priset då New Holland T6.180 Methan Power är synnerligen enkel i sin konstruktion med semipowershift, gamla reglage för motor och transmission samt mekaniska spakar till de fyra yttre hydraulikuttagen. Sådana konventionella T6.180 säljs inte i Sverige.
Traktorn har enligt uppgift gått i serieproduktion i liten skala och återförsäljare ska kunna beställa traktorer nu. På New Holland i Danmark vill man. Dock inte gå ut med ett exaskt pris på traktorn när dena artikel skrivs.
Hur är då traktorn?
Man förflyttas 15 år tillbaka i tiden när man hoppar in ihytten. Om det är bra eller dåligt är ju ensmaksak. Den är i varje fall lätt att förstå sig på.
Den startas och körs som en konventionell diesel och motorn går tyst och mjukt. Enligt uppgift från New Holland är sljudnivån 3dBA mindre än. Motsvarande modell med dieselmotor. Det innebär en halövering av ljudnivån i praktiken och det är också behagligt att köra traktlorn.
Dragmässigt är det inga stora skillnader. Motorn reagerar på ett normalt sätt och den angivna effekten verkar finnas där.

Den integrerade gastanken rymmer 190 liter men det finns även en extern tank för montage i traktorns frontlift och den rymmer 270 liter. Det är att rekommendera att köpa denna extra tank för att kunna köra traktorn med normal räckvidd.
Här uppstår dock ett problem om traktorn ska ha frontlastare för då kan man inte ha den externa gastanken med sig framtill. För kommuner som kör på biogas i andra fordo och som nu ser en finess att även ha det drivmedlet i sina traktorer blir räckvidden en begränsande faktor då många kommuntraktorer har frontlastare.
På ett lantbruk där traktor används med lastare hemma på gården den mesta tiden är den lilla räckvidden ett mindre bekymmer och det är kanske i sådana arbeten den passar bäst.
Att New Holland valde att bygga sin första biogastraktor på T6-chassiet beror på att det är en storlek som passar många. T5 skulle kanske fungera lika bra i Sverige då det är en storsäljare och faller försäljningen väl ut kan man anta att det kommer fler modeller med detta drivmedel.

New Holland T6.180 Methan Power

Motor:       Sexcylindrig FPT på 6,7 liter och 132 kW (179 hk) maxeffekt och max vridmoment 740 Nm

Transmission:             Electro Command 17/16

Däck:        540/65R28 fram och 850/65R38 bak

Gastank:    190 liter

Lyftkapacitet:             7 000 kg

Max hydraulflöde:      110 l/min

Max hydraultryck:      200 bar

Yttre hydraulik:          4 dubbelverkande uttag

Vikt:         6 000 kg (utan vikter)
Kraftuttag: 540, 540E och 1 000 rpm

Pris:          På begäran

Utrustning

Luftkonditionering:     std

Passagerarsäte:            std

Hydraulisk släpvagnsbroms:         std

Luftfjädrad förarstol:   std

Säkerhetsbälte förare:  std

Säkerhetsbälte passagerare:           std

Vändbar förarplats:     nej

Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:    std

Framaxelfjädring:       std
Hyttfädring:               std

Tre plus:

–       Renare

–       Tystare

–       Lättkörd

 

Tre minus:

–       Gammeldags

–       Mindre räckvidd

–       Dyr

Relaterade artiklar