ANNONS

Så kan avloppsvatten bli en värdefull resurs

Mer växtnäring från avloppsvatten kan komma till nytta i jordbruket och utgöra en värdefull resurs i ett kretslopp. Det här är något som tas upp i en ny rapport från Naturvårdsverket.

Rapporten, som här återges av Teresia Borgman på Greppa Näringen, beskriver prognoser, behov, hinder, acceptans och risker med koppling till användning av resurser ur avlopp.

Mer näring kan tas tillvara
Idag återanvänds främst fosfor från avlopp genom slamspridning. Kväveåtervinningen är begränsad och det mesta av kvävet går förlorat i avloppsreningsverket. Det finns dock stora möjligheter att återvinna eller återanvända mer av växtnäringen i avlopp och totalt sett skulle näringsämnen från avlopp kunna täcka 24 procent av kvävebehovet och 17 procent av fosforbehovet, enligt rapporten.

Nya tekniker ger nya möjligheter
När det gäller mineralgödsel skulle resurser från avlopp kunna ersätta 30-40 procent av mineralgödselförsäljningen när det gäller fosfor och 25 procent när det gäller kväve. Tekniker finns för att återvinna och återanvända mer resurser från avlopp men i Sverige går det långsamt med implementeringen, enligt rapporten. Termiska tekniker, fosforsalt från slam och slamkol är några möjligheter att återföra mer näring från slam.

Risker, regelverk och kostnader försvårar
Men det finns risker för miljö och hälsa och farhågor om att föroreningar som läkemedel, metaller, PFAS, mikroplaster och bakterier kan spridas. Regelverk och kostnader är andra frågor som kan hindra lantbrukare från att använda återvunna produkter. Å andra sidan finns också stora risker med att inte återanvända och återvinna resurserna. Övergödning på grund av utsläpp av näringsämnen från reningsverk, ökat behov av jungfruliga resurser och stort beroende av internationella leveranskedjor, kan ge problem enligt rapporten.

Första rapporten i en serie av fyra
Rapporten har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE Research Institutes of Sweden, SEI Stockholm Environment Institute och Ecoloop. Det här är den första av fyra syntesrapporter från Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten om avloppsvatten och övergödning. Rapporten sammanfattar den kunskap som finns idag i Sverige kring återvinning och återanvändning av avloppsresurser.

Läs hela rapporten genom att klicka här.

Relaterade artiklar