Salmonella mål i mål
Ny rapport visar att målet om att nå under 1 % i salmonellaförekomst i färskt griskött har uppnåtts. Nu ligger fokus på att upprätthålla den mycket låga nivån.
Den 25 augusti 2015 offentliggjorde Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet “Annual Report on Zoonoses in Denmark” 2014. Av denna rapport framgår det att målet från den danska handlingsplanen för salmonella har uppfyllts. Salmonellaförekomsten i danskt griskött, mätt i den nationella övervakningen, slutade 2014 på 0,98 %.
I den aktuella danska salmonellahandlingsplanen för grisar, SH5, har mål satts upp för salmonellaförekomsten i det färska grisköttet. Målet var att förekomsten i slutet av 2014 skulle vara 1 % eller under. Därefter ska denna nivå upprätthållas så länge handlingsplanen pågår.
Även i nöt
Nya siffror visar att förekomsten av salmonella i dansk nötköttproduktion är på sin lägsta nivå någonsin. Målet är en nötköttproduktion som är helt fri från salmonella 2016.
“2016 är dansk nötkreatursproduktion fri från Salmonella Dublin.” Det är målet för saneringskampanjen mot Salmonella Dublin hos nötkreatur som SEGES (dåvarande Landbrug & Fødevarer, Kvæg) i samarbete med Fødevarestyrelsen satte igång 2007.
Sedan handlingsplanen sjösattes har salmonellaförekomsten också bara gått åt ett håll – neråt. Antalet mjölkkobestånd med salmonella är nu nere på 6.3 procent. Som jämförelse var siffran 15,7 procent då den landsomfattande salmonellainsatsen för kreatur startade 2007, och runt millennieskiftet låg siffran upp emot var fjärde mjölkproducerande bestånd. De köttproducerande bestånden är idag nere på under 3 procent.
”Det är en mycket positiv utveckling när andelen salmonellasmittade bestånd har sjunkit till de lägsta nivåerna någonsin, och det går fortsatt neråt. Det låter bestämt som om handlingsplanen har gett resultat”, säger specialkonsulent och veterinär Erik Rattenborg, SEGES.
Nivåindelning av kreatursbestånden
Den nationella handlingsplanen ställer en rad krav på de bestånd som har smittats med Salmonella Dublin (påvisat eller misstankar om detta) och ger dessutom en rad rekommendationer till de salmonellafria bestånden.
Indelningen av bestånden följer det nationella övervakningsprogram som övervakar förekomsten av Salmonella Dublin i varje enskild dansk nötkreatursproduktion. Övervakningsprogrammet delar in alla kreatursbestånd i en Salmonella Dublin-nivå (1 – 3) baserat på sannolikheten för att salmonella-bakterien finns närvarande. Utifrån både tankprov för de mjölkproducerande bestånden och blodprov från de övriga bestånden kategoriseras varje kreatursanläggning (efter CHR-nummer) i tre nivåer.
Nivå 1
Bestånden är sannolikt fria från Salmonella Dublin
Nivå 2
Bestånden har tecken på smitta med Salmonella Dublin.
Denna nivå tilldelas bestånd där det genom fynd av antikroppar finns tecken på smitta, eller bestånd som tillförts djur från, eller på annat sätt har varit i kontakt med en annan anläggning, som har Nivå 2 eller 3.
Nivå 3
Beståndet är smittat med Salmonella Dublin
Denna nivå tilldelas bestånd i vilka det har påvisats Salmonella Dublin i samband med sjukdomsutbrott eller prover från beståndet. Anläggningen hålls under offentlig tillsyn och kreatur härifrån ska slaktas för sig.
Om salmonella i nötkreatursproduktionen Det finns många olika typer av salmonellabakterier och den som oftast drabbar nötkreatur kallas Salmonella Dublin. Smitta med Salmonella Dublin-bakterier i en nötkreatursproduktion resulterar i både produktionsförlust och en nedsatt djurhälsa i de smittade bestånden. Därutöver, och kanske allra viktigast, så utgör förekomsten av Salmonella Dublin en risk för smitta till människor. |