ANNONS

Samarbete för att bromsa M bovis

Ett nytt branschgemensamt arbetssätt för att bromsa smittspridning av Mycoplasma bovis, och värna om Sveriges goda smittläge, har undertecknats av branschen.

Dokumentet som tagits fram av arbetsgruppen M bovis har undertecknats av branschen och ersätter samt förstärker en muntlig överenskommelse från 2021, då det bildades en referensgrupp för M bovis med bred uppslutning från näringen.
Viktiga delar i arbetssättet för bromsad smittspridning är kunskapsspridning och att provta för att hitta smittade besättningar. Då kan rätt åtgärder sättas in för att bekämpa smittan och för fortsatt försäljning av djur. Sedan arbetet inleddes har bland annat provtagning av mjölkbesättningar i Smittsäkrad Besättning införts. I dikobesättningar är provtagning svårare, men även här ökar kännedomen om smittläget i besättningar.
— Detta är ett viktigt steg som vi tagit tillsammans. När vi arbetar mot samma mål skapar vi förutsättningar för att på ett klokt sätt bromsa smittspridning av Mycoplasma bovis i hela landet. Viktigt både för de olika branscherna, men också för den enskilda producenten hemma på gården, säger Mikaela Johnsson, ordförande LRF Köttdelegation och vice ordförande LRF.

Fakta om Mycoplasma bovis
Smittläget i Sverige är förhållandevis bra och enligt provtagning i tankmjölk är cirka 90 procent av mjölkbesättningarna i Sverige fortfarande fria från smitta. Det vanligaste sättet att få in Mycoplasma bovis i en besättning är genom djurinköp.
— Det är glädjande att branschen står bakom detta viktiga beslut. När vi samarbetar blir det lättare att bromsa smittspridningen och skydda besättningar från de negativa konsekvenserna av Mycoplasma bovis. Sverige har ett gynnsamt läge, och inom branschen behöver vi tillsammans värna om det, säger Inger-Lise Sjöström, ordförande i LRF Mjölkdelegation och vice ordförande Arla.
—Vi köttproducenter behöver också ta vårt ansvar, och den som köper kalvar bör uppmana ägaren till den säljande mjölkbesättningen att testa sina djur. Att agera gemensamt inom nötkötts- och mjölkproduktionen stärker nötköttsproduktionen och ökar möjligheten till ökad självförsörjningsgrad, säger Henrik Lander, ordförande SNP.

Mycoplasma bovis ger sämre ekonomi och risk för resistenta bakterier
M bovis är en bakterie som orsakar sjuklighet och dödlighet hos nötkreatur. Sjukdomen orsakar både djurhälsoproblem och betydande ekonomiska förluster. Mycoplasma bovis är svårbehandlad och kan öka användning av antibiotika som driver resistensutveckling.

Samverkar mot Mycoplasma bovis
Arla, Dahlbergs Kött, Falköpings Mejeri, Gård & Djurhälsan, Gäsene Mejeri, KLS, LRF Mjölk, LRF Kött, NAB (Svensk köttrasavel i samverkan), Norrmejerier, Skånesemin, Skånemejerier, Skövde Slakteri, SNP (Sveriges Nötköttsproducenter), Svenska Köttföretagen, Svensk Mjölk, Viking Genetics, Växa

 

Relaterade artiklar