Sänk tröskkostnaden med hög stubb
Tröskans kapacitet kan ökas med upp till 30 procent genom att sätta lite högre stubb. Den som tröskar så och därefter putsar ner stubben får flera vinster.
Fredrik Liberg på Ysta Maskiner, som säljer Spearhead i Sverige berättar att tröskkostnaden minskar väsentligt när man ökar stubbhöjden och därmed kapaciteten på tröskan.
– Man kan börja tidigare och sluta senare. Den sämsta delen av halmstrået, rent hygieniskt, stannar kvar på marken och den som pressar halmen får bättre kvalitet och torrare halm, säger han.
Han menar på att det inte är någon bra strategi att sätta lägsta möjliga stubb för att få så mycket halm som möjligt. Det är bättre att pressa den halm som är bäst och i stället pressa på en större areal. Halmen är viktig som humusämne samt innehåller kalium och de 20 centimetrarna närmast marken är mer värda på åkern än som pressad halm.
Att låta tröskan köra med högre stubb och därefter klippa ner stubben och smula sönder den har även andra fördelar. De nya stora tröskorna med skärvidder upp mot 12 meter har svårt att sprida halmen efter hacken jämnt över hela skärvidden. Med högre stubb och efterföljande putsare löser man det problemet.
– Halmen blir finfördelad över hela bredden.
Fredrik Liberg anser att man ska vänta en till två veckor efter tröskningen innan man putsar ner halmen. Helst ska det hinna komma lite nederbörd emellan för bästa resultat.
Spearhead har tillverkat putsare för stubb och träda i många år men har på senare tid koncentrerat utvecklingsarbetet just mot spannmålsåkrarnas behov. Knivsystemet är konstruerat så att stubben inte bara klipps av nära marken utan även finfördelas. Maskinerna fungerar även bra i kraftig majsstubb.
Arbetsbredderna är anpassade efter moderna tröskor och till nästa säsong finns Spearhead StarCut 910 och 1210 med arbetsbredd på 9,1 respektive 12,1 meter. De är således helt anpassade till tröskor med 30 respektive 40 fots skärbord.
Anledningen till att putsaren har samma arbetsbredd som tröskan är att Spearhead vill tillmötesgå efterfrågan att köra med fasta körspår, ett brukningssätt där alla överfarter på fältet ska ske i samma spår.
De nya Spearhead StarCut 910 och 1210 har trotts sin stora arbetsbredd en transportbredd på endast 2,5 meter. Det klarar de genom att maskinen är ledad på fyra ställen. Varje sida har tre sidosektioner där den yttersta kan vinklas in hela 180°. Det tillåts tack vare en speciell konstruktion vad gäller transmissionen där den yttersta växellådan vrider sig efter kraftöverföringsaxelns rörelse.
Maskinen har sex hjulpar fördelat över hela arbetsbredden. Det ger totalt tolv hjul.
Maskinen kräver lite effekt. Den största, StarCut 1210 behöver 184 kW (250 hk) vid putsning av stubb och 257 kW (350 hk) vid putsning av träda.
Men då händer det å andra sidan lite. Kapaciteten är drygt 15 hektar per timme vid en framkörningshastighet om 17 km/h, vilket är helt okej för perfekt klippresultat.
– Genom kraftigt sänkta tröskkostnader betalar detta den extra körningen med putsaren. På köpet får man bättre halmkvalitet, torrare kärna och bättre sopridning och fördelning av halmen, säger Fredrik Liberg.
Spearhead har inte enbart breda putsare. På programmet finns maskiner med 3, 5 och 7,3 meters arbetsbredd.
Spearhead slutar inte sitt utvecklingsarbete efter introduktionen av breda putsare som är anpassade till tröskornas skärbord.
Nästa steg är att dra kultivatorn direkt efter putsaren och vinna ännu mer tid.
Redan i dag har företaget en prototyp med fäste för kultivator. Testet körs med en Horsch kultivator efter en 7 meter bred Spearhead StarCut.
Klicka här för att ladda ner ett kalkylprogram för att beräkna vinsten med högre stubb vid skörden på just din gård.