Sänkt skatt 2011
Egenföretagare som har lust att lägga lite extra tid på administrationen ges sannolikt en unik möjlighet till stor vinstutdelning med bara 20 procents skatt från och med år 2011 så vidare nuvarande regler inte ändras.
Redan i dag kan alla egenföretagare med aktiebolag ta ut upp till 91 800 kronor per år i utdelning, pengar som i den privata deklarationen tas upp som inkomst av kapital och därmed bara beskattas med 20 procent. (2/3 av utdelningen och 30 procent skatt)
Summan 91 800 utgör två så kallade inkomstbasbelopp och kallas för gränsbelopp det vill säga den utdelning ägarna kan ta ut ur aktiebolaget oavsett man tagit ut någon lön eller inte.
Det många inte tänker på är att dessa 91 800 kronorna gäller per aktiebolag. En person som äger flera aktiebolag kan såldes plocka ut 91 800 kronor från varje bolag. Förutsatt att man äger alla aktier och att det finns minst så mycket pengar kvar i resultatet efter bolagsskatt.
Rent teoretiskt kan man således dela upp sin verksamhet i flera bolag och fördela vinsten på lämpligt sätt dem emellan. På så vis kommer man åt en större summa varje år att beskattas under kapital.
Problemet med det upplägget är att varje bolag drar med sig kostnader för revision och vinsten kan då mycket väl raderas ut.
Från den 1 juli 2010 träder emellertid de nya reglerna för revisionsplikt i kraft. Dessa innebär, så som det ser ut nu, att aktiebolag med mindre än 83 miljoner i omsättning, mindre än 41,5 miljoner kronor i balansomslutning eller färre än 50 anställda inte längre omfattas av revisionsplikten.
Den som tycker det är intressant och roligt att själv upprätta aktiebolagets bokslut och deklaration kan således ha hur många bolag som helst utan större kostnad och därmed plocka ut stora belopp till enbart kapitalskatt.
Redan i dag kan man som enskild näringsidkare plocka ut pengar ur företaget, exempelvis för att amortera på lån till låg skatt, 28 procent. Det heter expansionsfond och skattesatsen motsvarar bolagsskatten för vinster i aktiebolag men för den enskilde näringsidkaren finns en stor begränsning.
För att göra avsättningar till expansionsfond krävs ett eget kapital. Ett så kallat takbelopp tas fram genom att dra skulderna från tillgångarna vid beskattningsårets utgång. Takbeloppet divideras med 0,72 och är den summa man som mest får sätta av till expansionsfond och beskatta med 28 procent.
Många företag som gjort stora investeringar i byggnader och mark har ett negativt eget kapital och kan därmed inte göra avsättningar till expansionsfond. Med ett negativt eget kapital kan man inte heller utnyttja positiv räntefördelning för att få över inkomst från tjänst till kapital.
Således är ett effektivt utnyttjande av gränsbeloppet för utdelning från aktiebolag en lönsam åtgärd för företagare med litet eller negativt eget kapital.
Det man ska tänka på när det gäller inkomst av kapital är att denna inkomst inte är pensionsgrundande. Därför bör man alltid först och främst deklarera en lagom summa under inkomst av näringsverksamhet.
Men för en familj med ett hårt skuldsatt företag men som ändå genererar stor vinst kan det kanske vara lagom att deklarera maximalt 340 900 kronor under inkomst av näringsverksamhet. Då ligger man fortsatt under den nedre brytpunkten för statlig skatt men man får en skaplig pensionsgrundande inkomst. Vill man sen ta ut en ett större belopp ur företaget för privatkonsumtion såsom bilbyte, bostadsrenovering eller annat alternativt amortera på skulder är utdelning upp till gränsbeloppet i så många bolag som nu behövs för att nå uppsatta mål en bra lösning.
Sven-Inge Svensson, chef för KPMG i Kristianstad, poängterar att reglerna gäller redan i dag, men håller med om poängen som kan ses som en fördel om revisionsplikten försvinner. Han använder ordet om eftersom det i skrivande stund bara är ett förslag. Sannolikt kommer det att införas eftersom det trotts allt är en EU-anpassning.
Dock varnar han för att det inte blir så enkelt ändå.
– Du kommer sannolikt att ha Skattemyndigheten jagande efter dig varje år om du har en massa bolag i en oäkta koncern och valt att inte ha revisor, säger Sven-Inge Svensson.
Han berättar att de på KPMG kommer att ha en produkt anpassad för småföretag för att ”kvalitetssäkra” bolagens årsredovisningar på ett lämpligt sätt.