Sänkta kostnader i handeln – Störst effekt för billigare mat
Svensk Dagligvaruhandel presenterade i går fyra politiska åtgärder som kan minska kostnader i livsmedelskedjan och förbättra förutsättningar för mindre matpriser. Förslagen fokuserar på att underlätta butiksetableringar, minska arbetsgivaravgiften för unga, effektivt implementera EU-regler och minska företagens regelbörda.
– Matpriserna har stigit på grund av ökade kostnader i hela livsmedelskedjan, vilket är en utmaning för både konsumenter och handlare. Samtidigt finns det kostnadsdrivande faktorer som politiken kan påverka. Vi lägger nu fram fyra konkreta förslag som regeringen kan genomföra för att stärka konkurrensen och skapa bättre förutsättningar för lägre matpriser,säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.
Svensk Dagligvaruhandels fyra förslag för lägre matpriser:
– Underlätta etablering av livsmedelsbutiker – enklare planförfaranden och tydligare konkurrenshänsyn i kommunala beslut kan öka konkurrensen och bidra till längre priser.
– Sänk arbetsgivaravgiften för unga – lägre avgifter kan minska butikernas personalkostnader, skapa fler jobb och stärka handelns konkurrenskraft.
– Stoppa överimplementering av EU-regler – anpassa nationella regler till EU:s minimikrav för att förhindra onödiga kostnadsökningar i livsmedelskedjan.
– Minska kostnaderna för tillsyn och regleringar – en mer enhetlig och effektiv tillsyn kan reducera administrativa bördor och sänka företagens kostnader.
– Politiska förslag som priskommissioner och pristak är i bästa fall symboliska åtgärder utan verklig effekt. De bakomliggande orsakerna till de ökade matpriserna är främst globala, men det är avgörande att vi fokuserar på nationella åtgärder som faktiskt kan sänka kostnader i livsmedelskedjan, fortsätter Karin Brynell.