Skånemejerier – än hållbarare
I går släpptes Skånemejeriers hållbarhetsrapport för verksamhetsåret 2022. Trots många utmaningar står Skånemejerier starkt och har tagit fortsatta steg mot att bli ett än mer hållbart mejeri.
Under året har klimatfrågan samt ett utökat samarbete med mjölkleverantörerna stått i fokus i Skånemejeriers hållbarhetsarbete. En kartläggning av företagets klimatavtryck 2020–2022 visar en minskning av det totala klimatavtrycket med 4 procent*, där den största förändringen beror på ett lägre klimatavtryck per liter mjölk som levererats till Skånemejerier. Utsläpp från produktion och tjänstebilar** minskade med 36 procent jämfört med 2020. Den största förändringen beror på en nedgång i mängden fossila bränslen till förmån för förnybar energi på företagets anläggningar. Andelen förnybar energi uppgick under året till 98 procent.
– Det är glädjande att vårt klimatavtryck går i rätt riktning. Vi ser fram emot att ta ytterligare steg för att reducera vår klimatpåverkan från vår verksamhet och värdekedja, i synnerhet genom ett gott samarbete med våra mjölkleverantörer, säger Camilla Ohlsson, hållbarhetschef på Skånemejerier.
Rapporten summerar ett turbulent år; krig i vårt närområde, inflation och höga energi- och råvarupriser. Mjölken, Skånemejeriers viktigaste råvara, ökade i pris med nära 60 procent under året, och matpriserna har varit en uppmärksammad fråga under året.
– Vi har sett en prispress, och att jämföra matpriser är enkelt att göra för konsumenten. Men man måste komma ihåg att vi i Sverige har relativt höga produktionskostnader och höga krav inom miljö och djuromsorg. Jag vill arbeta med att få handeln och konsumenterna att se värdet i en hållbar svensk matproduktion, så att våra lokala mjölkbönder kan fortsätta producera näringsrika livsmedel i samklang med djur och natur, säger Cecilia von Perglas, vd för Skånemejerier.
I rapporten presenteras de viktigaste nyckeltalen som vägleder Skånemejeriers hållbarhetsarbete.
Några särskilt nämnvärda händelser från året som gått:
ETT LÄGRE KLIMATAVTRYCK FÖR MJÖLKEN
Efter att klimatberäkningar utförts på 295 mjölkgårdar kunde Skånemejerier se att klimatavtrycket minskat något jämfört med året innan – från 1,0 till 0,96 kg koldioxidekvivalenter per kilo levererad mjölk.
DET GODA SAMARBETET MED BÖNDER FORTSÄTTER
Under året tecknades ett nytt långsiktigt avtal med leverantörsorganisationen Skånemejerier Ekonomisk Förening, inom vilken majoriteten av mjölkleverantörerna samarbetar. Skånemejerier AB betalar fortsatt mer än marknadspriset till bönderna för att verka för en hållbar och kvalitativ mjölkproduktion.
ETT GOTT LIV FÖR DJUREN – UTE OCH INNE
På gårdarna som levererar mjölkråvara till oss går 91 procent av korna i lösdrift, vilket är högre än genomsnittet i Sverige (79 procent). I genomsnitt har korna hos våra mjölkleverantörer en 36 dagar längre utevistelse än vad som är lagstadgat i regionen.
FLER FÖRPACKNINGAR SOM KAN MATERIALÅTERVINNAS
Under året påbörjades övergången till återvinningsbar plast för förpackningarna till crème fraiche. 96 procent av våra förpackningar var återvinningsbara under 2022 och 80 procent var gjorda av förnybara eller återvunna material. Dessutom har vi reducerat mängden material i 24 miljoner förpackningar – en besparing på nästan 24 ton plast!
MATDONATIONER TILL UTSATTA MEDMÄNNISKOR
Under 2022 var Skånemejerier fortsatt huvudpartner till Skåne Stadsmission och drygt 60 ton mat skänktes till Stadsmissionerna i Skåne, Stockholm och Göteborg. Matdonationer går även till Ensamkommandes Förbund i Malmö som under året mottog drygt 400 kilo hälsosam mat.
NÄSTAN 30 000 BARN FIRADE KALVIN 20 ÅR
Skånemejeriers populära evenemang Kalvinknatet jubilerade under 2022 – Sveriges största barnlopp med hela 20 år av rörelseglädje! Under våren sprang 29 492 barnloppet på 21 platser i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.