ANNONS

Skörd påverkar investeringar – växtodlare avvaktar, djurproducenter satsar

En skörd som i många fall inte nådde upp till förväntningarna i kombination med den dåliga skörden år 2023, har lett till mindre investeringsvilja hos växtodlingsbönderna. Hos mjölk- och köttproducenterna är tongångarna positivare och det görs en del satsningar.

I växtodlingen finns dock ett stort intresse av att investera genom täckdikning, kalkning och markkartering. Hushållningssällskapets Fältrapport nr 4 2024 sätter fokus på skörd och framtid.

Skörden är så gott som avklarad i hela landet, men bland annat åkerböna och våroljeväxter finns kvar att tröska. Generellt sett har höstspannmålen blivit en besvikelse, det var fina bestånd att se på, men avkastningen blev sämre än väntat. Detta kan delvis bero på de svarta ax man sett i främst höstvetefälten som man ännu inte vet orsaken till.

— I höstvetet kan de svarta axen ha påverkat avkastningen, och man forskar nu i vad som orsakat dem, säger Olof Pålsson, växtodlingsrådgivare hos HIR Skåne, Borgeby.

Vallskörden har generellt sett blivit bra i år och man har den mängd grovfoder som behövs inför vintern. I området runt Jönköping har man så pass stora lager att man i vissa fall valt att öka sin höstspannmålsareal och minska sin vallareal.

Hönshirs är ett problematiskt och ökande problemogräs i vårsäd och vallar.
— I vårspannmålen har man stora problem med hönshirs. Det krävs ofta två herbicidbekämpningar för att hantera detta besvärliga ogräs, säger Martin Niklasson, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Västra, Kungälv.

När man funderar på framtiden verkar mjölk- och nötköttsproducenterna vara mer investeringsvilliga än de rena växtodlingsgårdarna. Det satsas en del i nya stallar och man utökar antalet mjölkrobotar.

— Mjölkbönderna satsar en del, bygger nya stallar och utökar antalet robotar. Men även på köttdjurssidan görs utökningar, säger Henrik Bergman, växtodlingsrådgivare HS Konsult, Bollnäs.

Det görs också investeringar i marken i form av markkartering, kalkning och översyn av dräneringar. En del lantbrukare satsar på nya täckdikningsprojekt, mycket tack vare det investeringsstöd för täckdikning som finns att söka hos Jordbruksverket.

— I många fall satsar man på att investera i sin mark med kalkning och översyn av sin dränering, säger Marlene Lindenthal, HS Konsult, Dalarna.

Viss avvaktan för maskininvesteringar upplevs, då maskinpriserna skjutit i höjden de senaste åren. Men skulle man bestämma sig för att köpa nya maskiner, köper man ofta till utrustning för precisionsodling.

— Det köps en hel del utrustning för precisionsodling och man planerar för styrfiler och liknande, säger Sofie Pålsson, växtodlingsrådgivare Hushållningssällskapet Halland, Falkenberg.

Dock är det många lantbrukare vars företag lider av de dåliga skördarna år 2023, vilket minskar investeringsviljan.

Läs hela Hushållingssällskapens rapport genom att klicka här.

Relaterade artiklar