Slakterier kräver planering för att klara torkan
Torka hotar nötköttsproduktionen i Sverige och behov av åtgärder för att säkra livsmedelsproduktionen behövs. Det meddelar KLS denna veckan.
– Vi befinner oss nu väl in i den första delen av sommaren, och med det har många jordbrukare genomfört den första grässkörden. Tyvärr pekar tecknen i slaktanmälningarna för några veckor sedan på att skördarna har varit mycket dåliga. Enligt de uppgifter vi har fått har skördarna vanligtvis varit endast 25 till 75 procent av den normala skörden, säger Paul Robertson, vice vd på KLS.
Situationen är densamma för betesmarkerna, vilka torkar ut och resulterar i att djuren behöver utfodras på betet eller flyttas tidigare än planerat. Anmälningstakten för slakt av nötkreatur ökade med 300 procent för tre veckor sedan och har sedan dess fortsatt på en hög nivå. Om torkan fortsätter kommer detta leda till väntetider för slakt.
För att tackla bristen på foder måste kompletteringar i foderstaterna genomföras så tidigt som möjligt. Slaktvolymen har redan justerats upp på KLS, men det finns inga förutsättningar för en betydande ökning av slakten av nöt på kort sikt. Det skulle kräva en kraftig ökning av efterfrågan och samtidigt behöva hantera de långsiktiga problem som skulle uppstå med en minskad produktion senare.
– För närvarande råder en god efterfrågan och en stabil marknadssituation, och det är av yttersta vikt att behålla balansen mellan efterfrågan och tillgång för att säkerställa det långsiktiga värdet och tillgången på svenskt kött, konstaterar Paul Robertson.
Om alla nötköttsproducenter i landet skulle behöva slakta fem extra djur var skulle det innebära att omkring 75 000 boskap behöver hanteras. Det motsvarar cirka 25 miljoner kg kött, utöver den nuvarande kvantiteten.
På KLS menar man att effekterna av torkan är en nationell angelägenhet, eftersom det påverkar Sveriges förmåga att producera livsmedel. För att kunna upprätthålla en stabil livsmedelsproduktion i landet kommer det att krävas åtgärder som sträcker sig längre än vad som tidigare varit aktuellt. Det handlar bland annat om att öka möjligheterna till bevattning och generellt sett ha större lagerkapacitet.
– För att möta den pågående torkans utmaningar och säkerställa en hållbar livsmedelsproduktion behöver regeringen och berörda myndigheter agera snabbt. Det krävs investeringar och stöd till jordbrukare för att öka deras tillgång till bevattningssystem och tekniker för vattenhushållning. Dessutom bör incitament ges för att skapa större lagerkapacitet, avslutar Paul Robertson.