ANNONS

Små ändringar på spannmålspriset

Efter förra veckans USDA-rapport föll priserna på spannmål något, men hämtade sig lite igen. Totalt sett innebär dock att den gångna veckan, fredag 3 augusti till fredag 10 augusti, har en svag ökning av priserna.
På börsen i Chicago noteras vete oförändrat, majs upp obetydligt och soja upp 1 procent. På Matif i Paris gick vete upp med 1 procent, majs upp nästan lika mycket och oljeväxter upp 3 procent.
Enligt rapporten finns det fortfarande problem. I Norra Europa har det på sina håll regnat för mycket medan det i USA har varit torka i stora majsdistrikt. Sena grödor som solros och majs i Ryssland behöver mer regn för att nå normal skörd i år.
Augustirapporten var mer negativ vad gäller skördenivån för majs än för vete och soja. Totalt sett justerades världens veteproduktion ner med drygt 2 miljoner ton och med en samtidig konsumtionsökning med 3 miljoner ton förväntas världslagren minska med 5 miljoner ton vete och landa på cirka 177 miljoner ton.
För majs är lagerminskningen större. I USA räknade man med en skörd på 10,5 ton per hektar i början av säsongen, denna minskades till 9,3 ton per hektar i juli och nu räknar man endast med en avkastning på 7,8 ton per hektar. Det innebär att den totala majsproduktionen år 2012 minskas med 56 miljoner ton och efter justeringar för konsumtion justeras utgående lager ner med 11 miljoner ton till 123 niljoner ton majs.
Sojaproduktionen justeras ner med 7 miljoner ton, men för soja har man även en konsumtionsminskning och därfär justeras världslagren endast ner med 2 miljoner ton till 53 miljoner ton.
Även i Sverige har priserna gått upp lite, trots en allt starkare krona. I dag står en euro i 8:2467 svenska kronor. Priset på kvarnvete är just nu i Sveirge 1:85 kronor per kg, fodervete 1:81 kronor per kg, vårvete 1:92 kronor per kg, råg 1:85 kronor per kg, maltkorn 1:75 kronor per kg, foderkorn 1:64 kronor per kg, foderhavre 1:48 kronor per kg och raps 4:- kronor per kg.
Vad man ska göra just nu som foderköpare eller spannmålssäljare är mycket svårt att veta.
Mats Eriksson på BM Agri skriver i sin marknadskrönika att marknaden brukar använda gränsen 20 procent lager av den totala konsumtionen per år som en neutral nivå. Om lagret understiger 20 procent är det prisdrivande och över 20 procent är det prispressande. Detta gäller också enskilda grödor. För närvarande är det en obalans. Majs har ett utgående lager/konsumtionskvot på drygt 14 procent medan vete har en kvot på nästan 26 procent. För ris är motsvarande siffra nästan 22 procent. Med nuvarande prisnivåer på vete och majs på Chicago och Parisbörsen kan man kanske säga att vete är klart övervärderat om man värderar siffrorna enligt ovan. Huruvida vi kommer att få en justering av priserna beror mycket på om vi får en kraftigare konsumtionsminskning än beräknat om nuvarande priser består samt vilka övriga justringar som USDA kommer att göra i kommande rapporter. Vi skall komma ihåg att vad gäller majs är endast en mycket liten del ännu skördat. Veteskörden pågår för närvarande på norra halvklotet och på södra halvklotet får vi vänta ytterligare ett halvår.
Skörden i Frankrike och södra Tyskland har kommit en bra bit på väg och avkastningen är bättre än vad som det tidigare spekulerats i. England torde också kunna komma in bättre än antagits men man befarar kvalitetsproblem beroende på allt för mycket regn.
Vi har ännu ett antal veckor framför oss innan vi kan få en bra uppfattning av skördarna på norra halvklotet. Fram till dess kommer spannmålsbörsen att fortsatt åka upp och ner utan synbar förankring i verkligheten. Att nuvarande ordentligt höga prisnoteringar skulle vara hållbara en längre tid är inte troligt. Om skördarna totalt sett skulle bli så små som de mest pessimistiska antar, kommer också förbrukningen att minska. Etanoltillverkningen är för närvarande en förlustverksamhet världen över och många fabriker har stängt verksamheten eller kraftigt minskat produktionen. Även foderköpare har stora problem eftersom foderpriserna har ökat så kraftigt att lönsamheten är låg eller obefintlig.

Relaterade artiklar