Små prisskillnader
Priset skiljer sig just nu inte mycket mellan olika kvaliteter och spannmålsslag. I Sverige har man skördat en hel del vårvete med relativt små proteinhalter. Detta vete blir då klassat till fodervete, men det har ingen större betydelse ett år som detta då prisskillnaden mellan bröd- och fodervete är liten. Samma gäller kornet. Priset på maltkorn är endast obetydfligt över fioderkorn och då motiverar det inte en längre transort för att nå ett mälteri med varan.
Prisrörelserna under veckan har varit små både internationellt och i Sverige och när börsen i Chicago stängde i fredags hade vete gått upp med 1 procent, majs gått ner med 2 procent och soja gått ner med 5 procent. På Matif i Paris stod vete oförändrat medasn majs gick ner 1 procent och oljeväxter gick ner 4 procent.
Enligt Mats Eriksson på BM Agri har investerarna greppet om den framtida prisutvecklingen på spannmpål. Han berättar att hur noteringarna på spannmålsbörserna kommer att utvecklas i ett kort perspektiv framåt avgörs dels av vad fonder av olika slag (spekulanterna) beslutar sig för, dels av det faktiska skördeutfallet (fundamentalt). Detta är på kort sikt inte samma sak. Spekulanterna är så stora att om man gör samma sak har man så mycket kapital att man kan handla börserna med eller emot fundamentala faktorer. För närvarande har spekulanterna nettoinnehav av säljkontrakt i vete och majs medan man har nettoinnehav av köpkontrakt i soja. Detta indikerar att man tror på sjunkande noteringar för vete och majs och stigande noteringar för soja. Man har hittills haft rätt för alla tre grödorna, dvs. noteringarna har gått den väg man har spekulerat om.
Frågan är nu vad dessa räknar med framåt?
I Sverige är priset just nu för kvarnvete 1:54 kronor per kg, fodervete 1:49 kronor per kg, etanolvete 1:52 kronor per kg, vårvete 1:52 kronor per kg, råg 1:36 kronor per kg, maltkorn 1:30 kronor per kg, foderkorn 1:20 kronor per kg, foderhavre 1:02 kronor per kg, grynhavre 1:12 kronor per kg och oljeväxter 3:- kronor per kg.