ANNONS

Smidig lastartraktor

Större motor, fler hästkrafter och ny instrumentpanel. Det skiljer nya TL90A mot föregångaren TL90.
TL90 var den enskilda traktormodell som såldes i flest exemplar i Sverige både år 2002 och 2003. I våras kom efterföljaren TL90A. Största anledningen till den nya modellen var att motorn behövde uppgraderas för att uppfylla miljökrav steg II och i samband med det skedde ytterligare förändringar.
Med en ny motorhuv med New Hollands nya blågula look och läckra strålkastare i grillen fick hela traktorn ett nytt utseende trots att hytten är den samma. Priset har man rört obetydligt och eftersom TL90A har fem hästkrafter mer än TL90 är priset per hästkraft till och med lägre på den nya traktorn.
TL90A är näst störst i en serie på fyra traktorer vilka tillverkas i CNHs fabrik i Jesi i Italien.
Till skillnad mot flera andra New Hollandtraktorer finns inte super Steer, utrustningen för snäv vändradie, till TL-A serien . Det kan tyckas märkligt med tanke på traktorernas storlek och användningsområde.
Men TL-A seriens traktorer ska vara enkla. De vänder sig till kunder som vill ha funktionsdugliga maskiner utan för mycket elektronik och finesser. Därför saknas såväl framaxelfjädring som hyttfjädring.
Den rymliga hytten är enkel och funktionell men har fläkten och alla luftutsläppen för värme och kyla i taket vilket inte är bra. Traktorn har en ny instrumentering med analoga klockor och till höger om ratten en kördator som standard. Ratten är ställbar i både höjd och teleskopled och till vänster sitter spaken för den kopplingsfria fram/backspaken. Säkringarna är placerade innanför höger sidostycke i instrumentpanelen. Så långt är allt modernt men sen blir det sämre.
Till höger om föraren finns två golvväxelspakar för huvud- och gruppväxellådan. Med knappar i huvudväxelspaken sköter man snabbväxeln. Det finns ingen knapp att frikoppla med utan det är vänster fot som gäller. De mekaniska spakarna för yttre hydraulik och trepunkt sitter ända nere vid golvet. Ute till höger finns även handgasen samt strömbrytare för fyrhjulsdrift och differentialspärr. Till trepunkten finns ett mekaniskt minne. Med en knapptryckning lyfts eller sänks trepunkten till ett förinställt värde.
Om man vill finns elektronisk trepunktslyft att tillgå. Då byts två långa spakar ut mot en modern kontrollpanel. Det förändrar interiören i hytten väsentligt. Den elektroniska trepunkten ingår i ett paket som även ger traktorn luftkonditionering och en extra lyftkolv. Det gör traktorn 14 300 kronor dyrare samtidigt som trepunkten lyfter 1 240 kp mer.
Kraftuttaget har fler valmöjligheter på TL90A och växlingen sker med två gula spakar längst bak till höger. Tillslaget är elhydrauliskt och sker med en knapp i häger B-stolpe.
Bak förarstolen sitter spaken för att lösa ut spärren till lyftdragkroken. Det är en rejäl spak med bra placering. För att se kroken måste man använda en spegel i bakrutan. Hydrauliskt utskjut finns inte.
Det är gott om plats mellan marken och upplyft lyftdragkrok, 42 cm.
Har traktorn elhydraulik finns knappar på bakskärmarna för att hissa upp och ner, men även traktorer med mekanisk trepunkt kan betjäna trepunkten utifrån. Med en spak vid höger lyftarm regleras trepunkten upp och ner. Här bak finns även en hållare för jordbruksdraget då detta inte används.
Den nya motorn, som är på 4,5 liter jämfört med TL90 som hade 3,9 liter, har ett nominellt varvtal på 2 500 rpm. TL90A är hyfsat tyst i hytten, men när man ligger på fullvarv märker man ett lite väl högt motorljud.
En intressant extrautrustning till TL90A är skogshytten. Det innebär frontskydd, grenavvisare, skydd över lampor, bukplåt samt vändbar förarplats med bra utrymme både när man svänger runt och när man sitter bakvänd i hytten.

New Holland TL90A.
Motor: Fyrcylindrig Iveco på 4,5 liter och 67 kW (91 hk) och max vridmoment 350 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission: Fyrväxlad synkroniserad låda, tre mekaniska gruppväxlar och tvåstegs powershift samt kopplingsfri fram/back ger 24 växlar i vardera riktningen.
Däck: 440/65R24 fram och 540/65R34 bak.
Bränsletank: 127 liter.
Lyftkapacitet: 3 210 kp.
Max hydraulflöde: 59 l/min
Max hydraultryck: 190 bar
Yttre hydraulik: 3 dubbelverkande uttag.
Vikt: 3 830 kg (utan vikter).
Vändradie: 5,25 meter.
Serviceintervall: Motoroljebyte 600 timmar ( 10 liter), Transmissionsoljebyte 1 200 timmar (55 liter).
Kraftuttag: 540, 540 ekonomi och 1 000 rpm samt drivhjulsberoende.
Pris: 367 000 kronor
Pris per hk: 4 032 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: 15 100:-
Frontvikter: 10 x 40 kg 6 440:-
Passagerarsäte: std
Frontlyft och pto: 43 400:-
Hydraulisk släpvagnsbroms: 3 400:-
Fjärde dubbelverkande uttag: 4 360:-
Skogshytt med vändbar förarplats: 23 300:-
Krypväxel: 3 400:-

New Holland TL90A är en smidig lastartraktor med 40 procent av vikten på framaxeln, god sikt och kopplingsfri fram/back. Hjulbasen är 2,31 meter och totalhöjden inte mer än 2,54 meter.

TL90A har en rymlig hytt och det är lätt att ta sig in och ut genom båda dörrarna. Endast två trappsteg och relativt breda dörrar.

Hela huven hissas på gasdämpare och alla servicepunkter är lättillgängliga. Längst fram sitter batteriet som är på 132 Ah.

Instrumenteringen är det som skiljer mest mot föregångaren TL90. Ute till höger är det fortfarande enkla mekaniska reglage.

NilehnTeknik testar TL90A.

Relaterade artiklar