ANNONS

Smidig teleskoplastare sköter 340 000 kycklingar

Bäckgården Skeby AB är ett familjeföretag som ligger utanför Källby, ni vet där de tillverkar Dafgårds mat, vilket i sin tur ligger i Götene kommun. Vi hälsar på Anders Ljungström, som är den tredje generationen på gården en kall dag i början på 2022. Tillsammans med sin bror Anton, sin pappa Gunnar och sin Mamma Elsie samt deras maskinförare Martin så håller de ordning på inte mindre än 340.000 kycklingar samt brukar en yta på drygt 300 hektar. Till sin hjälp har den flitiga kvintetten en mycket modern och imponerande produktionsanläggning och en likaledes imponerande maskinpark där det senaste nyförvärvet är en helt ny Manitou MLT 841-145 PS+.

 

Totalt 14.000m2 produktionsyta innebär att Bäckgården kan husera 340.000 kycklingar samtidigt i sina stallar. Ungefär en tredjedel av deras vete går åt till foder, och resterande spannmål säljer de. Man konstaterar snabbt vid ett besök på gården att allting är väl genomtänkt och byggt för att fungera så effektivt som möjligt. Detsamma gäller naturligtvis deras maskinpark.

– I dagsläget så har vi fyra traktorer som vi använder till odlingen, dessutom en hjullastare och två Manitou teleskoplastare. Vi fick vår nya MLT 841-145 PS+ i slutet på december, och den ska ersätta vår MLT 840 som vi har haft i sex år och kört drygt 3000h berättar Anders Ljungström efter att ha rullat ut nyförvärvet ur deras fina maskinhall.

 

Ytterligare en maskin från Scantruck var ett enkelt val

Innan de köpte sin Manitou MLT 840 hade de en teleskoplastare av ett annat märke. Att det behövs en teleskoplastare på gården är en självklarhet efter att de insett fördelarna med maskintypen, och att det blev ytterligare en maskin från Scantruck var också ett enkelt val.

– Vår gamla maskin har fungerar mycket bra, och detsamma gäller de kontakter vi haft med Scantruck som leverantör så varför ändra på något som fungerar! Vi behöver en maskin som är lågbyggd och har hög lyftkapacitet, och där är teleskoplastarna i en klass för sig. De klarar den låga takhöjden inne i stallarna, men klarar samtidigt i princip alla tunga lyft som görs på gården. När vi lastar gödsel eller fyller på vår såmaskin är det istället den höga lyfthöjden som är väsentlig, och även det klarar den med bravur, förklarar Anders.

 

Det låga insteget ger en bättre arbetsmiljö

Om teleskoplastaren är den mest använda maskinen på gården så är skopan det mest brukade redskapet. Dessutom har de borste, gafflar samt en hydraulisk gödselomrörare som inte kommer att följa med deras MLT 840 som snart ska ut på försäljning. Teleskoplastarens räckvidd gör den till en ypperlig maskin att röra runt i gödselbrunnen med, man kan placera den vart man vill och ändå komma åt att röra runt vare sig man står väldigt nära eller tvingas stå en bit ifrån. En annan fördel med teleskoplastaren är den låga höjden vid in och urstigning.

– Man hoppar onekligen in och ut ur maskinen otroligt många gånger på en arbetsdag, och här är det låga insteget faktiskt en fördel ur arbetsmiljösynpunkt. Det sliter mindre på kroppen, och skulle man halka så faller man i alla fall inte lika långt, konstaterar Anders.

 

Både sikten och komforten har förbättrats

I vanlig ordning så har Anders belägg för sitt uttalande, speciellt när det gäller hans nya Manitou MLT 841-145 PS+. Maskinen är nämligen utrustad med den nya New Ag XL hytten där Easy Accsess är en av förbättringarna. Det innebär att såväl hytt som chassi är byggt för att underlätta för föraren att komma in och ut ur maskinen. En annan funktion han säkerligen kommer att uppskatta är Eco Stop. Det är en nyhet som gör det möjligt att bestämma hur länge maskinen ska stå på tomgång när den inte används aktivt utan att automatiskt stängas av. På det här sättet sparar man både miljön och bränsle samt får ner antaler driftstimmar på maskinen.

– Jag har inte kört maskinen särskilt mycket ännu, men jag har redan noterat att både sikten och komforten har förbättrats tack vare den nya hytten. Dessutom så upplever jag att den är både starkare och snabbare i hydrauliken än maskinen den ska ersätta. Extrautrustning har jag inte fördjupat mig i för jag tyckte att maskinen var standardutrustad med allt som vi behövde, avslutar Anders.

Relaterade artiklar