Sojan föll mest på tullarna
Det blev som tidigare rapporterats en direkt priskorrektion neråt för lantbruksgrödor under tisdagen denna veckan efter det att USA infört tullar mot Kanada, Mexiko samt höjt befintliga tullar mot Kina med resultatet att dessa tre länder införde tullar i den andra riktningen.
Men så kom det nytt besked natten till torsdagen. Donald Trump pausar nu tullarna mot Mexiko och Kanada till den 2 april. Soja ser därmed ut att bli den produkt som påverkades mest negativt. Det finns en naturlig förklaring till det. Av vete, majs och soja är det den senare som har störst lager i förhållande till förbrukningen och sojan stod redan före tullarna under prispress.
USA är världens största producent av soja och ska exportera stora mängder, dock inte till EU då USA har GMO-soja.
USAs viktigaste köpare av soja är i stället Kina som nu i stället köper denna vara från Sydamerika när de är i handelskrig med USA.
Under förutsättning att inte konsumtionen av livsmedel minskar i världen samt att invånarna äter mindre mängd kött kommer råvarupriserna att återgå till det ”normala” igen, trots tullar. Tullarna fungerar i praktiken som en extra moms, mer pengar till staten, och de varor som är föremål för tullar blir dyrare för konsumenten. Önskas inflationen ner är således inte tullar någon bra medicin, tvärt om.
Minskas konsumtionen rejält till följd av tullar kan dock tullarna ses som en inflationsdämpare, men då tillkommer i stället problemet med negativ tillväxt, vilket inte många ekonomer och politiker önskar sig.
För USA:s del kommer landet att tvingas använda mer av sin soja till biobränsle när övriga länder inte vill köpa den. Det kommer att medverka till prisfall på råolja och minskat intresse att pumpa upp den energiråvaran. Det kan tyckas lite ironiskt för Donald Trump som ju egentligen önskar att produktionen av råolja ökar.