Spannmålspriset korrigerar svagt ner
Efter en period med relativt stor prisuppgång föll spannmålspriserna tillbaka lite denna veckan. Det var framförallt i Amerika priserna föll och anledningen till att det gick bättre i Europa är antagligen veckans rapporter om minskad spannmålsskörd i Ryssland, minskad rapsskörd i EU i kombination med att veteskörden skrivs upp i USA och att vädret är bättre nu än tidigare i Sydamerika.
Prisförändringarna under veckan på Matif i Paris blev minus 0,8 procent för vete, plus 0,8 procent för majs och minus 0,6 procent för raps.
På Chicago Board of Trade gick vete ner med 2,7 procent, majs ner med 4,0 procent medan sojan minskade i pris med 3,4 procent.
Den svenska kronan har stärkts ytterligare och står i dag i 11:42 för en euro. Det innebär att de svenska priserna pressas ner ytterligare jämfört med börspriserna.
De svenska dagspriserna för fysisk vara är just nu för höstvete 2:50 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:25 kronor per kg, fodervete 2:30 kronor per kg, etanolvete 2:30 kronor per kg, råg 2:40 kronor per kg, foderhavre 2:25 kronor per kg, grynhavre 3:20 kronor per kg, foderkorn 2:18 kronor per kg, maltkorn 2:85 kronor per kg, foderärtor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 5:15 kronor per kg och raps 5:39 kronor per kg.
Vädrets betydelse
Den prisuppgång vi sett den senaste tiden innebär att vete på Matif varit uppe och vänt i nivån 269:- euro per ton i måndags och i dag är priset 259:25 euro per ton. Motståndet upp är 270 euro per ton och stödnivån neråt 250 euro per ton. Det innebär att enligt den tekniska analysen fortsätter vetepriset att stiga på Matif om det bryter upp genom 270-gränsen men börjar falla om det går under 250-gränsen.
Tittar man historiskt tillbaka de senaste tio åren har spannmålspriserna generellt varit stigande på våren och fram till juni och därefter fortsatt upp i de fall det kommit tillräckligt med rapporter om dåligt väder och minskade skördar alternativt börjat falla i de fall det inte kommit den typen av rapporter.
Spannmålspriserna kan således gå vilken väg som framöver och påverkas även av vad stora investerare gör på de båda råvarubörserna. Med en fallande ränta kan aktiviteten bland investerare öka och det driver spannmålspriserna uppåt.