ANNONS

Spannmålspriset stabiliserar sig

För första gången på länge har vi haft en vecka med små prisrörelser på spannmålsmarknaden.  På börsen i Chicago gick priset på vete upp med 0,7 procent, majs gick upp med 0,2 procent medan sojan gick ner i pris med 2,9 procent.
Förändringarna på Matif i Paris blev för vete plus 0,2 procent, majs plus 0,1 procent och för raps minus 2,6 procent.
Att priset på vete och majs inte rör sig så mycket kan tyda på en stabilisering i marknaden och att priserna möjligtvis inte längre faller långsiktigt.
Marknadsaktörerna är dock långt ifrån överens om läget just nu. Förra veckan kom besked att Frankrike ökat exporten av spannmål till länder i Afrika som en effekt av att Ukraina inte kunnat exportera som normalt dit. Röster höjdes då att Frankrike, som är den största producenten av vete i EU, skulle vara försiktiga så det inte blir brist i EU.
Andra aktörer tror att EU får tufft att exportera då Ryssland är offensiva och säljer med rabatt på priset, framförallt till länder söder om Medelhavet. Ryssland borde, med nuvarande embargo från väst få svårt att bedriva lantbruk och livsmedelsproduktion på sikt då de sannolikt får brist på reservdelar och maskiner från väst.
Det finns sannolikt många egna agendor i all rapportering. Även analytiker har ju ett mål i marknaden och kan deras argumentation få priset i ena eller andra riktningen kan de ju själva tjäna på detta.
Det har aldrig varit så viktigt att var och en aktör med spannmål gör sina egna bedömningar.
Det vi vet är att Ryssland har en stor skörd och EU en mindre än normalt, men att Ryssland har svårare att exportera. Det är torka i Kina och de kommer sannolikt öka importen. Brasilien ökar produktionen av soja och socker. Världslagren är dock totalt sett mindre nu än för ett år sedan, men troligtvis kan konsumtionen minska något till följd av höga priser. Priserna toppade i maj och har därefter fallit med cirka 30 procent för vete och majs och lite mer för oljeväxter. Det är därmed rimligt att tro att nuvarande prisnivå kan vara ganska rätt så länge energi och gödsel inte rör sig i pris. Att dessa skulle falla i pris i närtid är tveksamt med tanke på att gasen nu strypts från Ryssland via NorthStream 2 och att Riksdagen i Sverige har ett extra “krismöte” i morgon måndag.
Dagspriser för fysik vara är fortfarande inte tillgängliga i Sverige, även det ett tecken på en mycket svårbedömd marknadssituation.

Relaterade artiklar