Spåra smittsamt klöveksem via mjölken?
Smittsamt klöveksem är ett ökande problem bland nötkreatur. Idag är det krångligt att ställa diagnos, men SLU i Skara och Uppsala vill testa om man kan hitta smittade djur genom att analysera deras blod och mjölk. Stiftelsen Lantbruksforskning har beviljat närmare 1.5 miljoner kronor till projektet.
Smittsamt klöveksem är en smärtsam sjukdom som förekommer hos svenska nötkreatur och ökar i omfattning. Idag ställs diagnosen genom inspektion av djurets klövar vilket kräver särskild kompetens och är tidsödande.
Orsaken till sjukdomen är inte klarlagd, men forskarna har hittat en koppling till Treponema-bakterier. I studien kommer man därför att undersöka om man kan hitta smittade besättningar genom att leta efter antikroppar mot bakterien i blod och mjölk.
Om diagnostiseringen underlättas kan smittans utbredning i landet och i smittade besättningar lättare undersökas. Med kunskap om förekomsten av smittsamt klöveksem ökar möjligheten till att förebygga och bekämpa sjukdomen.
Pengarna till projektet kommer från Stiftelsen Lantbruksforsknings program för mjölkforskning. Det är Sveriges mjölkbönder som själva bidrar till forskningen genom de insamlande företagen Arla, Gäsene Mejeri, Norrmejerier, Gefleortens, Milko och Skånemejerier. Medel kommer även från återförda miljöskatter.
Forskare ansöker om finansiering från Stiftelsen Lantbruksforskning vars beslutsgrupper beviljar medel för forskningsprojekt som lantbruksnäringen kan ha nytta av inom en nära framtid. Varje forskningsprogram har en sådan beslutsgrupp knuten till sig som består av lantbrukare, forskare, rådgivare och andra experter från lantbruksnäringen.