Sprid gödseln jämnt
Yara slår ett slag för sina spridningsbackar. I ett pressmeddelande skriver de att en grundförutsättning för bästa odlingsekonomi är att växtnäringen sprids jämnt och i rätt mängd över den önskade spridningsbredden. Med Yara Spridarbackar kan man kontrollera spridarbilden för centrifugalspridare och rampspridare.
Ett set består av:
- 7 st ABS plastbackar 50×50 cm
- 7 st platsinsatser
- 7 st skalindelade mätningsrör
- 1 st plasttråg
- Setet levereras i 2 st väskor av kraftig nylon
Testet kan utföras antingen som enkelt eller avancerat. I det enkla testet, använder man 7 backar. I Greppa Näringens mer avancerade test krävs 26 backar. Bägge metoderna finns beskrivna i pdf-filer till höger.
Spridarkontroll
För att lyckas krävs inte bara en produkt med rätt växtnäringsinnehåll och god fysikalisk kvalitet. Minst lika viktigt för resultatet är en fungerande och rätt inställd spridare samt att spridningen utförs av en kompetent och noggrann maskinförare. Det är främst tre faktorer som påverkar spridningen
- Gödselspridaren
- Mineralgödseln
- Traktorföraren
Gödselspridaren
Gödselspridaren kan delas upp i tre typer beroende på hur den sprider gödseln: centrifugalspridare, rampspridare och pendelspridare.
Rampspridaren är mycket känslig för gödselkvaliteten, speciellt mjölig gödsel, och avståndet mellan körspåren. I normala fall uppnås det bästa spridningsresultatet med en tvåskivig centrifugalspridare, som inte är så känslig för gödselkvalitet och avståndet mellan körspåren. I figuren visas principen för en centrifugalspridare med två tallrikar. Spridartallrik A sprider mest gödsel på vänster sida medan B sprider motsvarande på höger sida om gödselspridaren. Spridartallrikarna roterar mot varandra vilket ger en mycket jämn spridning av gödsel och en fyrfaldig överlappning över hela arbetsbredden. Normalt ger denna spridarprincip en mycket god och jämn spridning.