Stabil och lättkörd maskin
Ponsse Buffalo Dual är en stabil och lättkörd maskin men som kan upplevas som lite stötig när man kör samt tar stor plats.
År 2002 visade Ponsse sin första skogsmaskin som snabbt och enklet kunde byggas om från skördare till skotare och tvärt om. Det var Buffalo Dual och finska Ponsse valde därmed en egen lösning när de andra tillverkarna lanserade drivare, maskiner som fungerar som skördare och skotare samtidigt.
Fördelen med viss ombyggnad från skördare till skotare innebär givetvis färre kompromisser när man kör jämfört med en drivare.
Troligtvis har Ponsse valt rätt lösning för Dual har sålts i fler exemplar än de andra fabrikaten sålt drivare.
Ett år senare lanserade Ponsse en mindre modell i Dual, nämligen Wisent.
Buffalo är en 14-tonsmasin medan Wisent lastar 12 ton i skotarutförande. Förutom lastkapaciteten skiljer det även i motoreffekt.
Båda maskinerna har kranen K90 Dual med 10 meters räckvidd och båda använder sig av Ponsses minsta skördaraggregat H53.
När NilehnTeknik provkör Ponsse Buffalo Dual står den i en bokskog. De kraftiga träden fälls och kvistas manuellt. Stockarna väger upp mot 700 kilo och den stabila maskinen och kraftiga kranen, konstruerad för ett skördaraggregat, har inga problem att hantera timret. Det är snabbt och enkelt att plocka till sig stockarna, lasta och rulla iväg.
Ponsse Buffalo Dual är en stor maskin och kräver lite plats.
När vi lösgör bankarna och lyfter av dem med hjälp av kranen och därefter byter grip mot skördaraggregat är det en lång skördare vi ger oss ut i skogen med.
Det är en slutavverkningsmaskin som klarar stammar upp till 520 mm och man behöver lite plats där den åttahjuliga maskinen ska gå fram.
En fördel när man skördar med Dual är att kranen är runtomsvängande. Det kan vara bra ibland och är inget konventionella skördare erbjuder.
Förarplatsen i Buffalo Dual är bra. Hytten är lagom stor, tyst och har en bra klimatanläggning.
Under bakrutan finns skördardatorn och alla reglage som inte finns i armstöden sitter i en konsol till höger i hytten, sett i färdriktningen vid transport.
Servicemässigt är det mesta bra. Motorhuven öppnas i ett stycke framåt och de två batterierna sitter inanför en plåt under hytten på höger sida.
Längst fram finns två relativt stora verktygslådor.
Ponsse Buffalo Dual årsmodell 2006.
Motor: Sexcylindrig Mercedes-Benz på 6,37 liter och 205 kW (280 hk) effekt vid 1 600 rpm.
Transmission: Hydrostatisk transmission med 2 områdesväxlar fram och back.
Däck: åtta stycken 700/45×26.5
Bränsletank: 150 liter
Lastkapacitet: 14 000 kg
Max kapdiameter skördaraggregat: 520 mm
Max hydraulflöde: 190 l/min
Max hydraultryck: 235 bar
Vändradie: 7,8 m
Vikt (som skördare): 15 700 kg (varav 64 % på framaxeln)
Vikt (som skotare): 16 400 kg (varav 61 % på framaxeln)
Serviceintervall: Motoroljebyte 600 timmar (29 liter), Transmissionsoljebyte 1 200 timmar (140 liter), Hydrauloljebyte 1 200 timmar (190 liter)
Vad kostar reservdelarna:
Vindruta: 4 898
Oljefilter motor: 269
Luftfilter inre: 733
Luftfilter yttre: 739
Hydrauloljefilter: 676
Hyttfläkt: 1 371
Hydraulpump: 41 375
Verkmästaren: Svagt midjelås på äldre maskiner.
Oskar Bringevik är verkmästare på Nibax i Kävlinge och skruvar mycket på Ponsse skogsmaskiner. Han berättar att de första Ponsse Dual hade ett för klent midjelås som hela tiden gick sönder.
– I dag är konstruktionen bra och de flesta äldre maskiner är ombyggda och förstärkta i midjan, men det är en viktig detalj att kontrollera när man köper begagnat.
Andra saker att kontrollera på Ponsse Dual är enligt Oskar Bringevik kedjorna till utskjutet. För långa kedjor kan hänga ner och skada kolven. Han anser även att man måste kontrollera kraninfästningen noga. Ponsse Dual har en kraftig kran för att klara skördaraggregatet och så kan det fresta resten av maskinen om föraren kört ovarsamt.
– Som alltid gäller det att kolla upp vem som kört maskinen innan, att all service är gjord, etc.
Ägaren: Bra maskin att skota lövträd med.
Gustav Nilsson är förare på en Ponsse Buffalo Dual av 2006 årsmodell. Han kör en hel del lövträd med maskinen och har då två man framför sig som fäller manuellt.
– Eftersom Ponsse Dual är en kombimaskin och är konstruerad för att klara ett stort skördaraggregat är den stabil i maskinen och har bra kraft i kranen vid skotning. Därmed är den perfekt att skota tunga lövträd med, säger Gustav Nilsson.
På samma sätt finns det fördelar från skotarkonstruktionen när man kör maskinen som skördare och det är den runtomsvängande kranen.
– Normalt är det inte så på konventionella skördare, säger Gustav Nilsson.
Byte mellan skotare och skördare, eller tvärt om, tar endast 12 minuter enligt Gustav Nilsson. Det finns snabblås på kranspetsen och snabbkopplingar för el och hydraulik. Bankarna, två sektioner, lossas respektive fästes med hydraulik, och lyfts på plats med gripen på kranen.